Đumbir: Lekovita svojstva

Đumbir, lekoviti začin potiče iz Indije i Kine. Ova višegodišnja biljka veoma je zastupljena u kulinarstvu. Miris je prijatan i oštar, sličan limunu, a ukus je blago ljut. Ljuta jedinjenja se sastoje od gingerola i shogaola – aktivnih sastojaka koji đumbiru daju lekovita svojstva.

Đumbir je osnovni začin azijske kuhinje. Može se naći u svežem i sušenom stanju. U kulinarstvu se koristi za pripremu slatkih jela, keksa i kolača, ali i kod slanih jela, supa, riže, salata, mesa.

Ovaj začin ima višestruku ulogu. Primarno se koristi kod mučnine, pozitivno dejstvo ima i kod želudačnih tegoba. Đumbir dovodi do pojačanog stvaranja tečnosti koje olakšavaju varanje i dovodi do neutralizacije želudačne kiseline. Suprotstavlja se i mučnini koja se javlja usled hemoterapije. Ukoliko se pomeša sa sokom od limuna, može pomoći kod nadimanja.

Đumbir deluje antiinflamatorno, ublažava bol u mišićima i povoljno deluje kod artritisa. On sprečava stvaranje prostaglandina i drugih zapaljenskih supstanci zvanih leukotrijeni. Doza koju treba koristiti kod artritisa je 5 grama svežeg đumbira ili pola grama mlevenog, tri puta dnevno. Deluje i kao antibiotik, uništava salmonelu i stafilokoku, a kod životinja deluje i protiv čira na želucu.

Migrene se mogu sprečiti ovim začinom. Dozu od 500 – 600 mg, đumbira u prahu koji je pomešan sa vodom, dr. Srivastava sa Univerziteta Odense u Danskoj, dao je pacijentkinji koja je imala migrene. Već nakon 15 minuta došlo je do poboljšanja. Eksperiment je toliko bio uspešan, da je pacijentkinja počela svakodnevno da koristi đumbir i migrene su se smanjile. Pre terapije imala je jake glavobolje 2 – 3 puta mesečno, ali nakon konzumiranja ovog začina, migrene su se javljale jednom mesečno.

Narodna medicina koristi đumbir kod prehlade i gripa. Preporučuje se žvakanje svežeg đumbira ili čaj, ali i sveže ceđen sok povoljno deluje kod prehlade.
Čaj od đumbira se može naći u filter kesicama, ali se može napraviti i u kućnim uslovima. Pola kašičice mlevenog korena se prelije sa toplom vodom, neka se ekstrahuje par minuta i može se popiti.
Ukoliko se jave bolovi u mišićima, na bolno mesto se može utrljati ulje od đumbira, a kod prehlade i gripa, preporuka je da se popije do 4 šolje čaja.

Korišćenje đumbira na prazan stomak može dovesti do lošeg varenja. Preporuka je da se uzima sa hranom.

Za Klub zdravih navika: Ordinacija Dr. Gifing – Centar za hrono ishranu

Pogledajte kako se pravilnom ishranom može rešiti opadanje kose.

đumbir, djumbir, svež djumbir, čaj od djumbira, čaj od đumbira, koren, stručni savet, sturčni saveti, imunitet, ishrana, raw, vegan, sveže, koren đumbira, Iceberg Salat Centar, dr. giffing, dr giffing

 

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *