Primena mezoterapije u medicini

Tema koja izaziva dosta polemike je primena mezoterapije u medicini. Dr Tijana Jovanović u nastavku razjašnjava mnoge nedoumice i pitanja, uključujući važnost mezoterapije kao i njene efekte.

Mezoterapija je termin koji se često spominje kada se priča o nezi kože. Mnogi ljudi idu na tretman mezoterapije i veoma su zadovoljni efektima koji se postižu, ali vrlo često ne znaju da je to metoda koja se koristi više od pola veka ne samo u estetskoj medicini nego i u drugim granama medicine.

Francuski doktor Michael Pistor patentirao je ovu metodu još davne 1952 godine. Njegov moto je bio primena male količine leka blizu bolnog mesta. Na taj način se tretiraju različita patološka stanja sa minimalnim količinama leka sa kojim se postiže veoma dobar ishod bez sistemskog uticaja leka na organizam. Mezoterapijom se, kako joj kaže i samo ime ,aplikuju odnosno ubacuju  aktivne supstance/lekovi u srednji sloj kože, mezoderm. Ovo ubacivanje se vrši tankim i kratkim iglicama, dugim samo 4mm. Na toj dubini dolazimo do mezoderma i krvih sudova kože tako da se na ovaj načim koža hrani „iznutra“, ubaciju se aktivne supstance/lekovi u cirkulaciju kože.

Efekat se postiže na dva načina:
– farmakološkim delovanjem preparata
– fizičkom stimulacijom kože mikroubodima

Kod nas je najpoznatija i najviše korišćena ova metoda u estetskoj medicini. Mezoterapijom se borimo protiv brojnih estetskih problema:
– bore na licu, vratu, dekolteu
– suva i dehidrirana koža
– hiperpigmentacije
– akne
– ožiljci
– strije
– lokalne masne naslage
– celulit
– gubitak kose

Primenom manjih doza mezoterapijskih koktela različitog sastava: od prirodnih ekstrakata (artičoka), vitaminskih kompleksa (B,C,A,E), amino-kiselina (L-karnitin, kofein, hijaluronska kiselina, i mnogih drugih aktivnih supstanci u problematične regije na licu i telu borimo se sa svim gore navedemim problemima.

Osim u estetskoj medicine mezoterapija se veoma efikasno koristi i u drugim granama medicine. Koristi se u terapiji bola, fizikalnoj medicine,  neurologiji, reumatologiji, otorinoralingologiji (ORL).

U terapiji bola, mezoterapija se koristi u kombinaciji sa drugim fizikalnim procedurama ili samostalno u odnosu na osnovnu dijagnozu ili stanje koje „boli“ .  Najčešće se koristi kod cervikalnog i lumbalnog bola, „teniskog“ i „golferskog“ lakta, degenerativnih bolova u kolenu, itd. Koristi se svaki put kada želimo da izbegnemo neželjene sistemske efekte leka (posebno kod starijih osoba, sportista, čak i dece).

U neurologiji svoju primenu je našla kod različitih neuritisa (zapaljenje nerva) i drugih degenerativnih promena.

Otitits media jedno od najčešćih stanja u ORL pogotovo kod dece, leči se lokalno datim malim količinama  leka blizu bolnog mesta. Ovakavim vidom lečenja izbegavaju se sistemska upotreba antibiotika što ima ne samo pozitivan efekat na organizam koji se ne opterećava antibioticima, nego i na celo društvo jer se smanjuje rezistencija bakterija na antibiotike.

Važnost mezoterapije je velika i njena primena je široka u medicini.  Mezoterapija nema skoro nikakva ograničenja, osim ako se javi alergija na neku aktivnu supstancu, karcinomi i neke autoimmune bolesti.

Mezoterapiju treba da sprovodi samo sertifikovan lekar koji je obučen da je uspešno sprovodi u svakodnevnoj praksi.

Za Klub Zdravih Navika: Dr Tijana Jovanović.

Ukoliko vam se svideo članak – primena mezoterapije u medicini, saznajte i više o botoks tretmanu!

primena mezoterapije, mezoterapija u medicini, klubzdravihnavika, kzn, icebergsalatcentar, isc, saveti stručnjaka, zdrav život, mezoterapija, tretman mezoterapijom

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *