Kako da na prirodan način povećate nivo gvožđa

Nedostatak gvožđa može uzrokovati niz zdravstvenih problema poput anemije i oštećenja srca. Ukoliko imate manjak ovog nutrijenta, pročitajte moj blog post u kojem sam objasnila kako na prirodan način možete da povećate nivo gvožđa.

Zašto nam je gvožđe potrebno?

Gvožđe učestvuje u brojnim metaboličkim procesima, a pre svega u sintezi hemoglobina, koji transportuje kiseonik od pluća, kao i do svih ćelija u telu.

Iako čovekov organizam ima solidne mehanizme za njegovu regulaciju, u nekim situacijama može doći do preterane akumulacije, ali mnogo češće do nedostatka gvožđa zbog neodgovarajućeg načina ishrane.

Simptomi nedostatka gvožđa + šta utiče na njegovu apsorpciju

Organizam nije u stanju sam da stvara gvožđe, već ga je potrebno unositi putem hrane. Na apsorpciju, osim individualnih svojstava hrane, utiču i pol, uzrast, fiziološko stanje organizma, kao i rezerve gvožđa u telu. Žene apsorbuju veći procenat gvožđa iz hrane nego muškarci, kao i deca u odnosu na odrasle osobe.

Simptomi nedostatka gvožđa uključuje opštu slabost, umor, razdražljivost, lošu koncentraciju, glavobolju i nizak nivo energije. Neki pojedinci sa nedostatkom gvožđa mogu imati alopeciju, gubitak ukusa ili suva usta.

Preporučena dnevna doza gvožđa za odrasle muškarce iznosi 8 mg, dok za žene do 50 godine iznosi 18 mg, a za žene posle 50 godina 8 mg.

Kako da na prirodan način povećate nivo gvožđa?

Nivo gvožđa možete da povećate pravilnim izborom namirnica. Postoje dve vrste gvožđa u hrani. Hem gvožđe potiče iz životinjskih proteina, kao što su jaja, riba i sve vrste mesa, dok ne-hem gvožđa ima u namirnicama biljnog porekla, poput voća, povrća, žitarica, mahunarki i semenki, kao što su suve kajsije, kinoa, sočivo, leblebija, pasulj, konopljino seme i dr.

Čovekovo telo lakše apsorbuje hem gvožđe.

Da biste povećali apsorpciju biljnih izvora gvožđa, potrebno je da ih konzumirate sa hranom koja sadrži vitamin C. A tu spadaju citrusi, paprika, brokoli, paradajz, kivi i dr.

Takođe, izbegavajte da pijete čaj ili kafu sa kofeinom uz obroke, jer to može smanjiti apsorpciju gvožđa.

nivo gvožđa, klubzdravihnavika, kzn, icebergsalatcentar, isc, saveti

Za Klub Zdravih Navika: Tatjana Popović, Totally Wellness.

Pročitajte i tekst o pet najvažnijih antioksidanata. 

3

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *