Botoks tretman i uklanjanje bora

Sertifikovani doktor estetske medicine, dr Tijana Jovanović, deli sa vama korisne savete, kao i zablude o botoksu za koje do sada možda niste imali priliku da čujete. Na koji način se regije tretiraju botoksom i koja je procedura nakon aplikovanja botoksa su neke od stvari koje dr Tijana otkriva u nastavku teksta.

Nijedna estetska, nehirurška procedura ne izaziva toliko kontraverzi kao botoks. Iako milioni ljudi širom sveta svake godine aplikuju botoks u borbi protiv starenja, i dalje postoji neopravdani strah od ove procedure. Botoks predstavlja jednu od najbezbednijih i najefikasnijih metoda u borbi sa starenjem.

Botoks (botox), odnosno Botulinum toxin A je pročišćeni protein koji proizvode bakterije clostridium botulinum. U medicinske svrhe prvenstveno u neurologiji i oftalmologiji za lečenje različitih stanja se koristi od davne 1980 godine. U estetskoj medicini se primenjuje već 30 godina.

Ubrizgavanje botoksa u malim dozama u specifične mišiće od strane edukovanog lekara, blokiraju se hemijski signali (acetilholin) i dolazi do relaksacije mišića, što dovodi do zatezanja čela i regije oko očiju, te nestaju bore.
Dakle, njegova uloga nije da ukoči već da privremeno oslabi mišiće čija aktivnost dovodi do nastanka DINAMIČKIH BORA (onih koje nastaju pokretom). Adekvatnim aplikovanjem neće postojati ukočen I bizaran izgled lica nego prirodan izgled.

Botoks takođe popravlja cirkulaciju u tretiranim zonama, pa nakon njegove primene lice postaje svežije i sjajnije. Sve ovo ga čini jednim od najpopolarnijih i najmoćnijih estetskih procedura.

Kada započeti tretman botoksom predstavlja jedno od najčešćih pitanja. Savet bi bio posle 30 godine, kada se već vide dinamičke bore u miru.

Koje se sve regije tretiraju botoksom i koliko dugo traje?
– Uklanja ili ublažava bore u gornjoj trećini lica (vertikalne bore na čelu, mrštilice, smejalice oko očiju)
– Uklanja ili ublažuje vertikalne bore oko usta (pušačke bore)
– Podizanje spuštenih obrva ili kapaka
– Spuštanje vidljivih desni- Gummy smile
– Podizanje uglova usana
– Spuštanje podignute brade
– Popravljaju se konture donje vilice
– Uklanjanje ili ublažavanje bora na vratu

Sama procedura je veoma jednostavna, kratkotrajna i skoro bezbolna. Većina pacijenata će videti rezultate tretmana botoksa nakon tri ili četiri dana koji nastavljaju da se poboljšavaju sve do dve nedelje, kada su rezultati maksimalni. Efekat traje 3-6 meseca.

Iako je procedura veoma jednostavna postoje pravila koja se moraju poštovati nakon aplikovanja botoksa a to su:
– Nakon aplikacije botoxa lica glavu držite uspravno 3-4 sata, što znači da nema savijanja, saginjanja i slično. Ovo je potrebno da bi preparat delovao baš na one mišiće gde je aplikovan a ne da pod uticajem savijanja deluje na mišiće na koje ne želimo.
– Ne konzumirajte veće količine alkohola 24h nakon tretmana.
– Nemojte ići u teretanu i raditi fizičke vežbe 24h nakon tretmana.
– Ne masirajte lice i izbegavajte kozmetičko čišćenje lica nedelju dana nakon botoxa lica.
– Ne idite na spavanje 4 sata nakon tretmana.
– Nakon botoksa lica nastavite normalno da se smejete, mrštite i pokrećete lice.
– Izbegavajte solarijume i saune 3 do 4 dana nakon tretmana.

Nema razloga da imate strah od aplikovanja botoksa, Poput čarobnog štapića ova bezbedna i veoma efikasna procedura briše za par minuta i nekoliko godina sa vašeg lica. Važno je da izaberete setifikovanog doktora koji će na adekvatan način i bez komplikacija odraditi proceduru.

Za Klub Zdravih Navika: Dr Tijana Jovanović.

Saznajte više o tome kako se na pravilan način neguje koža tokom leta!

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *