Nega kože tokom letnjih dana

Koža se neguje tokom cele godine, ali joj je leti potrebno posvetiti posebnu pažnju. Kako koža sve pamti, svako preterano izlaganje sunčevim zracima može čak i trajno da je ošteti.

Visoke temperature i često izlaganje kože suncu u letnjem periodu isušuje kožu i utiče na njeno ubrzano starenje. Zbog izuzetno visokih temperatura i povećanog rada znojnih i lojnih žlezda neophodno je unositi dovoljne količine vode, 2-3 litre dnevno. Pored toga lagana ishrana u letnjim danima uz mnogo voća i povrća je ključ za kožu koja nije dehidrirana, suva i bez elastičnosti.

Veoma je važno da kreme za negu lica budu izuzetno hidratantne sa laganom teksturom bogate hijaluronom jer on vezuje vodu. Potrebno je da u svom sastavu  sadrže antioksidanse (poput vitamina E), vitamine i prirodne sastojke koji će vašu kožu negovati, nahraniti, zaštiti i regenerisati. Pored svakodnevne nege dva puta u toku dana (jutro, veče) nanositi i zaštitnu kremu sa SPF 30-50.

Na štetno dejstvo sunca se misli samo kada se ide na plažu, što je pogrešno, jer oko 80% sunčevih zraka primamo u svakodnevnom životu odlaskom na posao, prodavnicu ili tokom šetnje.

Sunčevi zraci imaju vitalan značaj za naš organizam, i učestvuju u sintezi esencijalnog vitamina D, koji nam je neophodan za kosti a i učestvuje u drugim brojnim veoma važnim procesima u organizmu. Da bismo obezbedili dovoljnu količinu vitamina D, potrebno je izlaganje suncu od svega tri puta nedeljno, od 10 do 30 minuta.

Sunčevi zraci koji dospevaju do naše kože su UVA, UVB I infracrveno zračenje.

Zraci koji su zaslužni za toliko željeni bronzani ten, ali od kojih dobijamo i opekotine, i oštećenja kože, pripadaju UVB zracima. Oni prodiru kroz ceo epiderm i površinski deo derma. Koža se od njih štiti tako što produkuje veće količine pigmenta – melanina, ali istovremeno dolazi i do „zadebljavanja“ kože.  Zbog UVA zraka javljaju se alergije na sunce, ali dolazi i do prevremenog starenje kože, gubitka elastičnosti, tonusa i pojava dubokih bora.

Infracrveni A zraci prodiru najdublje, oni oštećuju neke od najvažnijih ćelija naše kože. Na prvom mestu fibroblasti, ćelije odgovorne za proizvodnju kolagena i elastina, supstanci koje daju mladost, jedrinu, čvrstinu i lepotu koži, a aktivno učestvuju i u procesu zarastanja rana.

Zbog svega gore navedenog neophodno je da se krema sa zaštitnim faktorom SPF 30-50 nanosi na svaka dva sata.

U toku ovih toplih i sunčanih dana veoma je važno odabrati procedure i tretmane koje smeju da se sprovode u toku leta, a koji ne. Neki od tretmana koje nikako ne smete raditi tokom leta su: voćne kiseline, hemijski piling, dermapen i lesersko čićenje lica.

Mezoterapija, biorevitalizacija, PRP, tretmani sa kolagenom se mogu sprovoditi u toku letnjih dana. Veoma je važno da dobijete stručni savet sertifikovanog lekara koji će nakon pregleda vaše kože odrediti koja bi procedura bila najadekvatnija za vas.

Za Klub Zdravih Navika: Dr Tijana Jovanović

Pročitajte i savete za tri jednostavna načina za čišćenje organizma.

negakože, kzn,klubzdravihnavika

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *