Zanimljivosti o trudnoći

Svaka trudnoća je posebna i stvari koje se dešavaju jednoj, ne znače da će se nužno dešavati i drugoj trudnici. Ipak, trudnoća predstavlja stanje u kojem se dešavaju neverovatne promene, psihičke i fizičke. Te promene govore o tome koliko se ovo stanje razlikuje od bilo kod drugog i koliko je žena snažno biće.
U narednim redovima pročitajte neke neverovatne činjenice o trudnoći.

1.Da li u trudnoći srce raste?
(U bukvalnom i prenesenom smislu)

Srce u trudnoći poraste za čak 12% usled kombinovanog dejstva hormona, promene sastava krvi i pojačanog krvotoka. Takođe, zbog uvećanja materice i pritiska dijafragme, srce je prinuđeno da promeni mesto na kojem se nalazilo u grudnom košu.

2. Da li rastu i stopala?

U trudnoći stopala mogu porasti za ceo jedan broj. To se događa, jer se ris stopala ispravi, verovatno, zbog viška kilograma i povećane labavosti zglobova, što uzrokuje rast stopala.

3. Da li trudnice imaju izoštreno čulo mirisa?

Trudnice imaju izuzetno izoštreno čulo mirisa. To nekada bude jedan od prvih pokazatelja rane trudnoće.

4.Da li beba čuje mamin glas dok je još u stomaku?

U stomaku, beba može da čuje i prepozna mamin glas. Takođe, čuje i druge glasove i zvukove iz spoljašnje sredine. Neverovatno, zar ne?

5. Da li mama štiti bebu i pre nego što se rodi?

Placenta (posteljica) je organ koji istovremeno štiti bebu od bolesti, a dozvoljava antitelima majke da prođu u bebinu krv. Iako ima tako moćnu funkciju, placenta ne može da spreči toksine poput onih koji se nalaze u alkoholu, cigaretama ili drogi da dodju do bebine krvi.

Ukoliko vas je tekst – zanimljivosti o trudnoći zainteresovao, pratite i dalje stručne savete koje možete pročitati na blogu Klub Zdravih Navika.

Za Klub Zdravih Navika: DOBRO JUTRO MAMA.

Pročitajte i tekst o braku nakon rođenja deteta.

trudnoća, kzn

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *