Brak nakon rođenja deteta

Nedavno je objavljeno istraživanje koje kaže da skoro 70% brakova prolazi kroz velike krize nakon rođenja deteta. Najveći uzroci su umor, promenjen dotadašnji ritam koji su partneri imali, ali kao glavni razlog navodi se gubitak bliskosti. Stres, strah i konstantna briga oko deteta dovodi do vrlo čestih rasprava, što osnovanih, što do onih, koje su nastale bez ikakvog konkretnog razloga.

Neretko, majka svu svoju ljubav i pažnju usmerava ka bebi, što je potpuno prirodno, ali se očevi osećaju zapostavljeno. Takođe, očevi, nesnađeni u novoj ulozi, uglavnom prepuštaju mami sve aktivnosti koje se tiču bebe i tako se nesvesno udaljavaju od nje. Sve su to normalne faze kroz koje partneri prolazi, ali ono što je bitno je da se pronađe vreme za zajedničke trenutke u kojima ćete se ponovo povezivati. Osvestite problem koji imate i razgovarajte sa partnerom o njemu. Umor će proći, a sve je lakše i lepše u dvoje.

POSTAVLJA SE PITANJE KAKO DA SE IZBEGNE OVAKAV SLED DOGAĐAJA?

Ne postoji univerzalni savet kako održati brak i vezu, jer svaki odnos je kompleksan i različit, ali nekoliko stvari mozete učiniti kako bi pospešili i sačuvali ljubav i odnos između vas i partnera:

1. SVAKI TRENUTAK SE RAČUNA.

Kada se kaže da je potrebno da provedete vreme zajedno, to ne podrazumeva odlazak negde, jer je to, posebno u prvim danima nakon bebinog dolaska, skoro pa nemoguće, već se odnosi na to da one trenutke kada beba spava, provedite u neobaveznom razgovoru, pogledate neki dobar film ili emisiju (ili ih bar započnite), spremite večeru koju volite i uživate u tim momentima.

2. IMAJTE RAZUMEVANJA.

Oboje prolazite kroz velike promene i jedno drugom budite najveća podrška.

3. KOMUNIKACIJA IMA KLJUČNU ULOGU.

Pokušajte da, iako se osećate preplavljeno emocijama, sa partnerom razgovarate što smirenijim tonom, recite mu svoje potrebe i želje, strahove i brige i tako izbegnete teške reči koje nekada budu izrečene, a da ih čak niste ni mislili.

Ljubav, strast i sve te divne emocije nisu nestale. One su tu i sa puno truda, jer brak i veza su konstantan rad, kako na vašem odnosu, tako i rad na sebi, opet će sve biti kao i ranije, a možda i bolje.

Za Klub Zdravih Navika: DOBRO JUTRO MAMA.

Pročitajte i tekst o ishrani u periodu laktacije.

brak, kzn,klubzdravihnavika

 

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *