Uticaj muzike na decu

Svi znamo koliko je muzika bitna za dobro raspoloženje i pozitivnu energiju svaki dan! Blog Dobro jutro mama, zajedno sa Klubom Zdravih Navika i etnomuzikologom Milom Đačić, otkriva značaj i uticaj muzike na naše najmađe ukućane!

Uticaj muzike na mentalno, fizičko i emocionalno stanje ljudi poznato je odavno, ali je i naučno dokazano. Mnogi načnici su svoja istraživanja upravo posvetili uticaju muzike na bebe i decu.

Posmatrajući ovu pojavu pevanje uspavanki  i jednostavnih melodija deci, poznato je u svim kulturama i na svim meridijanima. Samim tim možemo reći da je muzika oduvek bila čoveku neopohodna i sastavni deo njegovog svakodnevnog zivota.

Stručnjaci tvrde da je zvuk vazan za prenatalni razvoj i pruža osnovu za kasnije ponašanje i učenje. Muzika bebi moze pomoći u njenom pravilnom psihičkom, emotivnom, duhovnom i intelektualnom razvoju. Roditelji instiktivno koriste muziku da smire, uspavaju, ali i zabave svoje dete, često neznajući da time podstiču i detetov razvoj i unapređuju njegove veštine. Zajednička muzička iskustva dece i njihovih roditelja, kroz pevanje, sviranje ili ples,  doprinose boljem i lepšem odnosu izmedju njih.

U nastavku teksta, etnomuzikolog Mila Đačić daje nekoliko korisnih muzičkih saveta za roditelje i decu.

PEVANJE

Fetus čuje i reaguje na zvuk već od 16.nedelje, što je pre nego što je uvo u potpunosti razvijeno, a aktivno počinje slušati od 24. nedelje. Zato, što pre počnite da pevate svojoj deci. Poznati britanski violinista Yehudi Menuhih tvrdi da svoj muzički talenat upravo duguje svojim roditeljima koji su mu stalno pevali i pre njegovog rođenja.

SVIRANJE

Ukoliko umete da svirate ili ste nekada svirali neki instrument, vreme je da obnovite vaše znanje. Kada god imate priliku svirajte. Ukoliko niste vešti u tome, sačekajte da vaše dete poraste, pa možete zajedno krenuti na časove i učiti da svirate zajedno.

IDITE ZAJEDNO NA KONCERTE

Dečija filharmonija redovno održava koncerte za bebe sa simfonijskom muzikom prilagođenoj deci. Povedite svoje dete i uživajte zajedno.

PLEŠITE ZAJEDNO

Plešite sa svojom bebom, uzmite je u naručje, pustite muziku i plešite zajedno. Kada malo poraste potražite muziku koju vaše dete najviše voli i zajedno osmislite pokrete uz nju.

UPIŠITE DETE NA HOR

Kada dete poraste upišite ga na hor. Neka oseti radost zajedničkog muziciranja. Podstaknite njegove socijalne veštine, neka razvija empatiju i ojača timski duh. Muzika je univerzalni jezik i ona je mnogo više od zvuka. Ona dodiruje srca, inspiriše i pokreće. Zato, uvek, pevajte pesmu laku, dok je beba u vašem stomaku!

Za Klub Zdravih Navika: Dobro jutro mama.

Saznajte činjenice i o psihomotornom razboju deteta!

uticaj muzike, mama i dete, roditeljstvo, klubzdravihnavika, kzn, icebergsalatcentar, isc, saveti stručnjaka, zdrav život

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *