Termički obrađeno povrće

Kao što smo već do sada navikli, svakog utorka, pa i ovog, u saradnji sa blogom Dobro jutro mama, diskutujemo o zanimljivim temama, važnim za mame i njihovu decu. Ovog puta, pričamo o tome na koji način termički obrađeno povrće zadržava svoja hranljiva svojstva i na koji način je najbolje pripremiti povrće.

Da li postoji povrće koje se lakše vari i kod kog je iskoristljivost hranljivih sastojaka bolja kada se bar malo termički obradi?

Da postoji.

Kako bismo sačuvali što više vitamina rastvorljivih u vodi (vitamin C, B grupe), povrće bi trebalo kuvati što kraće u maloj količini vode, bariti na pari ili peći u rerni.

Koje su to namirnice?

Paradajz

Paradajz spada u namirnice kod kojih se kuvanjem, pečenjem u rerni ili grilovanjem povećava nivo antioksidanasa i količina likopena je veća čak za 50%.  Likopen je sastojak koji smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja i karcinoma. Šta još možete uraditi? Paradajzu možete dodati dobre masti- maslinovo ulje i onda će se likopen još bolje resorbovati.

Spanać

Ako pitate mornara Popaja, lika iz crtanih filmova, reći će vam da snaga u mišićima potiče od spanaća. Tačno je da je spanać bogat gvožđem, magnezijumom, kalcijumom, cinkom i folnom kiselinom. Ali na koji način se najbolje iskoristi sve  što je dobro u spanaću? Kratkim kuvanjem, odnosno blanširanjem. Oksalna kiselina iz spanaća sprečava apsorpciju –iskoristljivost ovih elemenata za čak 50%. Najbolje je ga je jesti u obliku pirea ili ga blago propržiti u  tiganju ako je za salatu.

Šargarepa

Šargarepa je izuzetno zdravo povrće koje sadrži karotenoide koji se u telu transformišu u vitamin A koji je zaslužan za dobar vid i imunitet. I kod nje bolje da je jedete kuvanu, osim kada su u pitanju dijabetičari koji  moraju biti obazrivi zbog toga što, kada se kuva, šargarepa ima veći glikemijski indeks.

Paprike

Ne znam da li znate da paprika ima u svom gornjem delu oko peteljke ima najviše vitamina C? Takođe, sadrži više vitamina C nego limun. Paprike su bogate karotenoidima i luteinom. Najbolje je da ih pečete ili grilujete zato što toplota razgrađuje ćelijske zidove i čini ove materije iskoristljivijim.

Brokoli

Da li ste primetili da brokoli ima vrlo specifičan ukus kada se kuva? To je zbog sumpora koji se nalazi u glukozinolatima. Bolja iskoristljivost svih njegovih hranljivih sastojaka je kada brokoli izblanširate.

Plavi patlidžan

Jede se pečen i termičkom obradom se otklanja solanin koji je toksičan. Solanina ima i u krompiru, ali njega jedemo uvek termički obrađenog.

Kelj

Kuvanjem kelja  u vodi ili na pari inaktiviramo enzim koji sprečava da organizam ugradi jod koji je veoma bitan za rad štitne žlezde.

Za Klub Zdravih Navika: Dobro jutro mama.

Ukoliko vam se svideo članak – termički obrađeno povrće, pročitajte i sličnosti o namirnicama i organima u ljudskom telu!

mama i dete, roditeljstvo, klubzdravihnavika, kzn, icebergsalatcentar, isc, saveti stručnjaka, zdrav život, termički obrađeno povrće

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *