Namirnice i organi u ljudskom telu

Sličnost između namirnica i naših organa je neverovatna! Nutricionista, Tanja Stevanović i Dobro jutro mama, ovom prilikom otkriva na koje se sve načine priroda poigrala i stvorila veliku vrstu povrća i drugih namirnica koje izgledaju skoro pa identično kao pojedini ljudski organi! Namirnice i organi u ljudskom telu predstavljaju pravu enigmu!

Da li vam se nekada učinilo da pojedine namirnice neverovatno liče na određene organe? Priroda je za čoveka stvorila sve što mu je potrebno da bi bio zdrav i ima svoj način kako da mu pokaže kako može sebi da pomogne. U nastavku vam otkrivamo koje to namirnice i po svom sastavu i po izgledu podsećaju na određeni organ u ljudskom telu.

Da li vam orah liči na neki organ? Da, liči na mozak. Orah je bogat omega 3 masnim kiselinama koje utiču na memoriju. Takođe je bogat i vitaminom B1, B2, cinkom i dobar je antioksidans. Utiče na bolju elastičnost krvnih sudova, a samim tim štiti od kardiovaskularnih bolesti.

Na koji organ vam liči avokado? Avokadu je potrebno da sazri 9 meseci, kao i plodu tokom trudnoće. Kada ga presečete na pola izuzetno liči na matericu. Sadrži folnu kiselinu koja je jako bitna u trudnoći, zbog pravilnog zarastanja neuralne cevi kod bebe(spina bifida) i pozitivno utiče na reproduktivno zdravlje žene. Sadrži vitamin C, K, E i Omega 3 masne kiseline.

Presečen paradajz na pola jako podseća na strukturu srca: dve komore, dve pretkomore. Pradajz sadrži likopen koji se bolje iskoristi u organizmu iz kuvanog paradajza i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Dodavanjem maslinovog ulja paradajzu se povećava se moć apsorpcije (iskoristljivosti) likopena u telu.

Celer po svom duguljastom izgledu veoma podseća na kosti. Podatak koji verovatno niste znali  je da celer sadrži 23% natrijuma- isto kao i kosti. Izvor je silicijuma, koji kostima daje snagu i čvrstinu.

Kada presečete šargarepu na pola po širini, na šta vas podseća? Na oko, naravno! Sigurno ste čuli priče svojih baka „jedi šargarepu da bolje vidiš“. To nije slučajno. Šargarepa je puna vitamina, antioksidanasa, a jedan od njih je betakaroten, koji ujedno i daje boju šargarepi i koji smanjuje šansu za makularnu degeneraciju oka koji je jedan od uzroka gubitka vida.

Kada je reč o đumbiru, on po obliku podseća na želudac. Trudnicama je posebno poznato to da je odličan kada se pojavi mučnina, a to je zato što sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani i na taj način pomaže boljem varenju, smanjuje grčeve kod odraslih i ostećenja sluznice.

Sličnost oblika grejpfruta (i drugih citrusa) i dojki nije slučajna. Grejp sadrži, pored obilja drugih vitamina i supstance koje se zovu limonoidi, koji dokazano inhibiraju razvoj karcinoma kod laboratorijskih životinja i kod ljudskih dojki. On svojim sastavom pospešuje kretanje limfe kroz dojke.

Pasulj liči na bubrege. Svojim sastavom blagotvorno utiče na njihov rad.

Smokve jako liče na testise i kada ih otvorite ili isečete na pola pune su sitnih koštica koje podsećaju na spermatozoide. Konzumiranjem smokvi kod muškaraca se povećava broj i kvalitet spermatozoida.

Grozd po svom obliku podseća na plućno krilo. Groždje sadrži antiodksidanse, vitamine A, E, C koji pomažu zaštiti pluća.

Za Klub Zdravih Navika : DOBRO JUTRO MAMA.

Ukoliko vam se svideo tekst namirnice i organi u ljudskom telu svideo, pročitajte i objavu o tome kako izgleda prvi pregled kod pedijatra!

namirnica

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *