Dojenje u prvim danima

Iako potpuno prirodna stvar, dojenje vrlo često nije lako i to se posebno odnosi na prve dane. Mame koje su dojile sigurno će se složiti sa tim. Naravno, dešava se da uspostavljanje dojenja prođe lako (ako ste u toj grupi žena, onda ste srećnica). Nekada vam treba neko ko će vam pokazati put kojim bi trebalo da idete da biste stigle do željenog cilja. Ono što trebate da znate jeste da je dojenje, uglavnom, stvar odluke kao i većina stvari u životu, mada postoje stanja kod kojih je dojenje neizvodljivo. Takođe, dojenje je proces i može se uspostavljati i duže od mesec dana.

Šta može da se dešava u prvim danima kada Vam krene mleko?

Za početak, postoji dva načina da trudnoću dovedete do kraja i porodite se:

  1. Prirodnim putem
  2. Sectio Caesarea, takozvani carski rez.

Ukoliko ste se porodili prirodnim putem, verovatno je da će vam mleko nadoći (osetićete da su vam grudi čvršće), već prvim satima nakon porođaja, naročito ako bebu budete stavili na grudi čim se rodi (kontakt koža na kožu).

Ako ste se porodili carskim rezom nadolazak mleka i susret sa bebom može biti odložen. Beba će biti sa vama uglavnom nakon 24h, ali postoji velika verovatnoća da vam je neće donositi na podoj. To ne bi trebalo da vas brine, jer iskustvo pokazuje da mleko može da krene i nekoliko dana nakon porođaja, samo je bitno stavljati bebu da sisa, iako će to u početku biti na prazno.

Kada osetite da vam nadolazi mleko, prvo i osnovno pravilo je da postavite bebu na dojku da sisa. Ukoliko niste u mogućnosti zato što su dojke mnogo tvrde ili vas puno boli uradićete sledeće:
-Izmasirajte dojku, lagano prstima kao da svirate harmoniku u krug oko bradavice, pa do korena dojke.
-Uhvatite areolu(braon krug oko bradavica)zajedno sa bradavicom i povucite par puta kratko, pa napravite pauzu. Ovu radnju ćete ponoviti dok vam pritisak u dojkama ne popusti bar malo. Tako ćete malo  izvući bradavicu (ako mislite da je mala, iako ona i ne mora da bude velika), ispustiti malo mleka, popustiće pritisak u dojkama, a beba će lakše da sisa. Ova radnja može biti bolna, ali je neophodna i ukoliko ne možete sami da je izvedete, najbolje je pozvati pomoć.

Ukoliko posle ove dve radnje i dalje imate problem sa bolom u nadošlim dojkama stavljaćete hladne obloge između podoja, a tople neposredno pred podoj.

Vrlo često može da se čuje da bi trebalo da pijete više tečnosti da biste imale dovoljno mleka. To jeste tačno, ali u prvim danima potrebno je da pijete vodu na gutljaje, a ne celu čašu odjednom. Ukoliko budete vodu pile u velikim količinama odjednom možete napraviti još veći problem. Ovo se odnosi samo na prvi period od uspostavljanja dojenja.

Ono što je takođe normalno (ukoliko se ne dešava tokom čitavog podoja) jeste da su vam bradavice  osetljive i bolne. Bradavicama je potreban period da se naviknu na svoju novu funkciju. Ukoliko osećate bol tokom čitavog  podoja znači da beba nema dobar hvat ili mnogo često stavljate bebu na dojku. Neretko, beba u tim prvim danima plače, jer ima potrebu da je mama nosi ,mazi,priča sa njom i na taj način se bebi stvara osećaj sigurnosti kao kada je bila u stomaku. Mame taj plač neretko protumače kao plač gladi. Dojenje na zahtev je važno, ali je i razmak između podoja  bitan i za mamu(da se bradavice odmore) i za bebu (da odmori svoj digestivni trakt od varenja), jer je bebin želudac mali –veličine trešnje u prvoj nedelji, tako da joj nije potrebna velika količina mleka da bi zadovoljila njene potrebe.

Ako se desi da su vam grudi posle podoja i dalje tvrde i bolne, bilo bi poželjno da se izmlazate (ručno ili pumpicom), ali samo toliko da pritisak u dojkama popusti.

Veštačke bradavice- da ili ne?

Veštačke bradavice su korisne u situacijama kada imate problem sa bradavicama(ragade) ili uvučene bradavice i koriste se dok se problem ne reši. Nakon toga, poželjno je da prestanete da ih koristite.

Jako je važno da se odmarate, onoliko koliko ste u mogućnosti i  da naravno vodite računa o ishrani. Verujte u sebe, budite odlučne u želji da dojite i ako imate bilo kakve nedoumice konsultujte stručno lice koje će vam savetima olakšati taj period.


dojenje, klubzdravihnavika, kzn, icebergsalatcentar, isc, dasveti, trudnoca

Za Klub Zdravih Navika: DOBRO JUTRO MAMA.

Pogledajte i tekst putna apoteka.

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *