Putna apoteka

Putovanje sa decom predstavlja veliko zadovoljstvo za celu porodicu, avanturu kojoj se raduju svi, ali je ujedno i izazov. Mališani imaju svoj “plan” koji često zna da bude drugačiji od zamišljene turističke rute roditelja.

Ukoliko se dete prehladi i nastupi obilna sekrecija iz nosa, kašalj, moguća povišena temperatura, potrebno je pored sebe imati putnu apoteku. Sprejeve za nos (hipertoni rastvor morske soli u spreju, kapi za nos), lekove za obaranje temperature (paracetamol ili brufen). U slučaju suvog, nadražajnog kašlja se preporučuju prirodni sirupi, koji sadrže bokvicu, islandski lišaj ili timijan. Kod produktivnog, „zrelog“ kašlja, preporučuje se primena sirupa za iskšaljavanje sekreta.

Ako nastupi virusna infekcija ili kod trovanje hranom javljaju se simptomi od strane stomaka u vidu povraćanja ili proliva. U tom slučaju je osnovno da dete bude na dijetetskom režimu ishrane nekoliko dana. Podrazumeva se izbegavanje svežeg voća i povrća, masne i začinjene hrane, mleka i mlečnih proizvoda, osim jogurta. Ukoliko je dete imalo nekoliko ređih stolica u toku dana, dovoljna je primena probiotika jednom dnevno. Preporučuje se i primena rastvora za rehidraciju. Rastvor je sačinjen od glukoze i elektrolita i primenjuje se tako što se detetu daje po 1 supena kašika rastvora na 10 minuta.

Kod postojanja alergije na sunce, nakon uboda insekata ili kod uvođenja nove hrane, mogu se javliti alergijske reakcije, koje se uglavnom ispoljavaju na koži u vidu koprivnjače (urtikarije). Treba odmah primeniti antihistaminsku kremu ili gel na promene na koži i dati detetu da popije antihistaminik u obliku sirupa. U slučaju težih alergijskih reakcija, gde su obimne promene ili postoji i otok tkiva, neophodno je da se dete brzo odvede na pregled kod pedijatra.

Pri odlasku u prirodu ili uveče pred spavanje treba detetu naneti repelent koji štiti od uboda insekata: komaraca, paukova, krpelja i dr. Najbolje je izabrati prirodne repelente, koji se nanose na lice i telo i koji su bezbedni i za manju decu. U slučaju izražene reakcije nakon uboda insekata preporučuje se primena prethodno navedenih antihistaminika.

Kod oguljotina ili razderotina, koje spadaju u česte povrede kod dece, ranu treba oprati vodom i sapunom i dezinfikovati sredstvom (povidon jod ili octenisept). Nakon toga treba staviti samolepljivi flaster ili gazu. Roditelji treba da znaju da su predškolska deca zaštićena od tetanusa. Može da dodje do komplikacija otvorenih rana, zato što su u prve dve godine života primila 4 doze vakcine protiv tetanusa. Kod dece školskog uzrasta kod težih povreda treba proveriti kalendar vakcinacije, zbog čega je neophodno poneti zdravstvenu knjižicu sa kalendarom.

Deo putne apoteke treba da čine i sredstva za zaštitu od sunca. Treba podsetiti roditelje da u periodu od 10 sati do 17 sati ne treba da budu izoloženi sunčevim zracima, ni roditelji, a posebno ne deca. Za decu svih uzrasta se preporučuje primena zaštitnih krema sa faktorom 50 ili 50+.


putna apoteka, saveti, mama i beba, klubzdravihnavika, kzn, icebergsaladcentar, isc

Za Klub Zdravih Navika:  DOBRO JUTRO, MAMA

Pročitajte i članak fontanela i bežanje oka kod beba.

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *