Fontanela i bežanje oka kod beba

Nekoliko stvari koje u prvim danima nakon rođenja deteta stvaraju brigu kod roditelja jesu fontanela i „bežanje oka“ kod beba. Da li one stvarno predstavlju razlog za strah, kao i druge informacije vezane za ove dve teme, rećiće nam pedijatar, doktor Miloš Relić.

Šta je fontanela i da li roditelji treba da budu u strahu kada je ona u pitanju?

Briga je sastavni deo roditeljstva, ali je bitno da se roditelji ne plaše. Fontanela je otvor na lobanji koji se nalazi na temenu glave. Pored te „velike“, postoji i mala, potiljačna fontanela koja se vrlo brzo zatvara nakon rođenja.  Za razliku od nje, fontanela u obliku romba ostaje otvorena prilično dugo i pedijatri vole da je vide. Njeno zatvaranje se dešava postepeno i iako je period njenog zatvaranja individualan, očekuje se da se potpuno zatvori do bebinih godinu ipo dana.

Zašto je fontanela  važna?

Fontanela je izuzetno važna, jer predstavlja prirodni, anatomski otvor na lobanji koji omogućava mozgu da nesmetano raste.

Otkud onda strah kod roditelja?

Ono što brine roditelje najčešće jesu saveti da ne sme da se pipa, ali i konstatacije da pulsira ili da je uvučena itd. Istina je da su to sve normalne pojave: smete da je pipnete i ne možete nikako da povredite dete dodirom, potpuno je normalno da pulsira i da vi to golim okom vidite,  a najčešće je fontanela blago uvučena i ne predstavlja znak dehidracije.

Ono na šta treba  roditelji da obrate pažnju jeste ispupčena fontanela koja može da ukazuje na povećan intrakranijalni pritisak.

Bežanje oka kod beba- šta je i do kada je normalno da se to dešava?

U prvom mesecu bebinog života, ukoliko pažljivo posmatramo, videćemo da oči nekada znaju da idu u stranu ili ka unutra,  dolazi do bežanja oka, nekada čak vidimo i šetajuće oko ili tremore (pomeranje očiju levo-desno) i to deluje kao da beba ima problem. Sve ove pojave se smatraju u okvirima fiziologije prvih mesec dana života dok je beba neonatus. Što se tiče slabosti (da jedno oko „pobegne“) ono može da se zadrži i do trećeg meseca života.

Kada se obratiti lekaru?

Ukoliko beba nastavi da ispoljava ove simptome bežanje oka i nakon četvrtog meseca neophodno je da se obratite očnom lekaru.

Za Klub Zdravih Navika: Dobro jutro mama, Dr Miloš Relić

Informišite se o ishrani u trudnoći i saznajte da li trudnica zaista treba da jede za dvoje.


klubzdravihnavika,kzn, icebergsalatcentar, isc, mama i beba, saveti, saveti doktora, bezanje oka, fontanela

Izvor fotografije: Dobro jutro mama

2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *