Da li nastaviti sa treningom pod upalom?

Jedno od čestih i logičnih pitanja koje dobijam barem jednom od svakog vežbača je „da li da nastavim sa treningom ako imam upalu mišića?“.

Bol u mišićima, odnosno upalu, možete dobiti iz više razloga, od kojih je najčešći ako tek počinjete sa treningom. Međutim, ona se može pojaviti i kada vežbate nakon duže pauze, pa čak i ako redovno trenirate ali vam je poslednji trening bio intenzivniji nego inače.

Upala je zapravo prirodna reakcija mišićnog tkiva, prouzrokovana mikrooštećenjima na mišićima. Iako imate upalu mišića, trebalo bi da odete na sledeći planirani trening jer upala prolazi ili značajno splašnjava već drugog dana. Ipak, izbegavajte preintenzivne treninge ako smatrate da niste još uvek spremni za njih, pogotovo ako ste imali toliko jake bolove da niste mogli da hodate!

Upale je moguće potpuno izbeći ili barem značajno umanjiti praćenjem određenih uputstava. Najpre, pre treninga se zagrejte na kardio trenažeru (minimum 7 minuta) ili odradite set aerobnih vežbi. Nakon treninga, istegnite mišiće i jedite hranu bogatu proteinima i ugljenim hidratima. Ako imate izrazito jaku upalu, lagana šetnja će vam pomoći da već na sledeći trening odete bez bolova.

Ukoliko ste pravile veliku pauzu, nikako nemojte izvoditi serije sa opterećenjem sa kojim ste radile pre pauze. Iz ličnog iskustva vam savetujem da počnete lagano. Jednom davno mi se desilo da sam zbog zdravstvenih problema napravila pauzu od 3 nedelje. Vrativši se na trening, nastavila sam sa kilažama sa kojima sam radila pre, pa sam dobila ne samo jaku upalu mišića, već i povišenu telesnu temperaturu.

Učestalim ponavljanjem treninga (minimalno 3x nedeljno), dolazi do nervno-mišićne adaptacije, te će organizam postati otporniji i na progresivno povećavanje opterećenja. U prevodu, trenirajte redovno i upale neće biti bolne. To što se može desiti da osetite blagi, prijatan osećaj u mišićima, biće vam samo motivacija za svaki sledeći trening.

Za klub zdravih navika: Janka Budimir – sertifikovani trener, nutricionista i fizioterapeut

Pročitajte i tekst – koliko puta nedeljno treba trenirati?

5

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *