Koliko puta nedeljno treba trenirati?

Kada bih mogla da izdvojim jedno pitanje koje najčešće dobijam to je: „Koliko puta nedeljno treba da treniram da bih postigla rezultate?“

Moj odgovor je uvek isti a to je zapravo naizgled veoma prosto kontra-pitanje: „Najpre mi reci da li imaš vremena i volje da treniraš?“ Zvuči pomalo banalno ali zapravo je ovo ne samo prvi već i najbitniji korak u čitavom procesu, bez koga je svaka dalja priča o rezultatima iluzorna. Ako uzmemo u obzir da dobar deo vas provodi 8h dnevno u kancelariji ispred kompjutera, da ima porodicu i sve obaveze koje to prate ali i verovatno blagu letargiju prema ideji o redovnoj fizičkoj aktivnosti, onda bih rekla da je iskreni odgovor na ovo pitanje pravi početak.

Drugi bitan momenat kada pričamo o ovoj temi je posvećenost tj. shvatanje treninga kao obaveze, barem u prvom periodu dok vam ono postepeno ali neizostavno postane i užitak i zadovoljstvo. Kada pričamo o rezultatima, važno je razumeti da se do njih dolazi kumulativnim efektom treninga u određenom vremenskom periodu. Minimalan broj treninga na nedeljnom nivou da bismo uopšte o njima pričali je 3. Ako trenirate u ponedeljak pa onda opet u petak a očekujete rezultate, samo ste izgubili vreme i novac. Ipak, vežbanje 3x nedeljno, npr. ponedeljkom – sredom – petkom, po 40-60 minuta je sasvim dovoljno.

Par reči i o tome kako izgleda trenažni proces. Prva faza je uglavnom anatomska adaptacija tela na trening, gde izvodite osnovne vežbe i učite tehniku izvođenja tih vežbi. U drugoj fazi se postepeno menjaju vežbe i povećava volumen i intenzitet. Trening uvek treba da bude usklađen sa trenutnim sposobnostima, ali i da bude pomalo izazovan, kako se vaše telo ne bi brzo adaptiralo.

Svaki trening treba da ima 3 dela. U uvodnom delu radi se radi zagrevanje, odnosno priprema tela za glavni deo treninga. U glavnom delu se izvode određene vežbe, npr. čučnjevi, potisci, iskoraci, sklekovi i sl. dok u završnom delu spuštamo intenzitet i istežemo mišiće koji su bili izloženi radu.

Da zaključim, za vidne rezultate potrebno je trenirati redovno, bez pravljenja velikih pauza, jer ste u suprotnom stalno na početku.

Kada 2 meseca ne propustite nijedan trening od 3 u nedelji, videćete rezultate. Obećavam!

Za klub zdravih navika: Janka Budimir – sertifikovani trener, nutricionista i fizioterapeut

Pročitajte i tekst – zašto je redovan trening važan?

trening-vežba-vežbanje-aerobne vežbe-Janka Budimir-fitness instruktorka-vežbanje kod kuće-vežba kod kuće-iceberg salat centar-klub zdravih navika-ishrana-mišići-zdravlje

2

3 komentara

  1. Dobar dan! Dali ovo za 3 dana u nedelji se rade vezbe za celo telo ili je jedan dan odredjen za noge ,drugi za ledja ruke,treci za stomak? Dali imate vezbe koje bi se radile i videli razliku za 2 meseca ? Hvala

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *