Šta je anemija i kako se leči?

Anemija se pored medikamentozne terapije može lečiti i ishranom. Do anemije dolazi usled nedostatka crvenih krvnih zrnaca u krvi ili hemoglobina koji ima ulogu u prenosu kiseonika u ćelijama. Umor i slabost najčešće prate anemiju.
Anemija je najčešće uzrokovana nedostatkom gvožđa. Menstrualni ciklus kod žena sa obilnim krvarenjem dovodi do blage anemije. Nedostatak gvožđa može nastati i kod blagog krvarenja hemoroida, kod raka želuca ili debelog creva. Ukoliko je ishrana oskudna u namirnicama koje pospešuju stvaranje crvenih krvnih zrnaca, anemija se takođe može javiti. Ona se češće javlja kod podhranjenih i mršavih osoba, ali se može javiti i kod gojaznih osoba.

Anemija može nastati usled nedostatka vitamina B12 i folne kiseline, koje dovode do manjeg stvaranja crvenih krvnih zrnaca.

Vegeterijanci, alkoholičari, trudnice i dojilje najčešće su grupe koje podležu anemiji.
Simptomi koji se javljaju su slabost, umor, vrtoglavice, mučnine, dijareja, bledilo, nastajanje modrica.
Nakon konsultacije sa lekarom, neophodno je konsultovati nutricionistu radi saveta za ishranu. Pored gradivnih, energetskih i zaštitnih materija, treba uzeti u obzir i smanjenu sposobnost organizma da te materije iskoristi, kao i to da je anemija najčešće praćena smanjenim apetitom.

Ukoliko je anemija nastala zbog nedostatka gvožđa u ishranu je neophodno uneti namirnice sa većom količinom gvožđa i vitamina C. Gvožđe je glavni sastojak hemoglobina, a vitamin C olakšava apsorbovanje ovog minerala.
Lekovite biljke kao što su ehinacea i kopriva mogu biti korisne, zato što potpomažu obnavljanje crvenih krvnih zrnaca. Maslačak, čičak, crvena detelina u obliku čaja, tinkture ili soka dovode do bolje iskoristljivsti gvožđa iz hrane.
Veća količina gvožđa u telu dovodi do toga da gvožđe deluje kao oksidans, što dovodi do stvaranja slobodnih radikala, koji mogu oštetiti ćeliju i isto tako dovesti do stvaranja LDL štetnog holesterola.
Studije pokazuju da starije osobe teže apsorbuju vitamin B12 što dovodi do anemije. Vegeterijanci koji unose veću količinu vitamina C, nisu u opasnosti od nastanka anemije.

Hrana koja mora biti zastupljena kod anemije:
Crveno meso (jagnjetina, govedina), riba, sir, dzigerica, žumance, pečurke, špargla, soja, pšenične klice,  jezgrasto voće, zeleno lisnato povrće, mahunarke. Od voća se preporučuju agrumi, voće sa većom količinom vitamina C. Začini su korisni, zato što dovode do lučenja sokova za varenje. Anemija dovodi do manjka apetita a sokovi za varenje pospešuju želju za hranom.
Šećeri brzoresurbujući kao što su slatkiši, beli šećer, med, nisu pogodni, jer dovode do nedostatka vitamina B kompleksa, što dovodi do manjka apetita.
Planinska klima je pogodno kod lečenja anemije i dovodi do stvaranja crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina.

Da li ste pročitali koji su najbolji prirodni dijuretici?

Za Klub zdravih navika: Ordinacija Dr. Gifing – Centar za hrono ishranu

Šta je anemija i kako se leči?

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *