Mamografski pregled – dijagnostika i preventiva

Mamografski pregled (mamografija) predstavlja snimanje tkiva dojki rendgenom i jedna je od istaknutih dijagnostičkih metoda prilikom pregleda dojki kod žena iznad 40 godina starosti.

U svetu medicine razlikuju se dve vrste mamografije:
skrining mamografija, koja je zapravo procedura snimanja dojki kod zdravih žena, a sa ciljem detektovanja tumorskih promena koji se ne mogu opipati i,
dijagnostička mamografija kod žena koje već mogu opipati izvesnu promenu u dojci. Svetska zdravstvena organizacija ženama preporučuje obavljanje skrining mamografije svake dve godine, dok kod dijagnostičke mamografije lekar radiolog određuje ritam pregleda.

Kada se radi mamografski pregled?
Prvi mamografski pregled dojki je takozvana bazična mamografija i preporučuje se da je žena obavi između 40 i 45 godine života, a zatim da nastavi sa redovnim mamografskim pregledima u razmaku od dve godine. Preporuka lekara je da se pre mamografskog pregleda uradi klinički pregled dojki od strane edukovanog lekara. Nakon mamografskog pregleda, ukoliko se ukaže potreba, lekar će zatražiti dopunsko snimanje, ili preporučiti i ultrazvučni pregled. Reaktivnost mamografskog pregleda zavisi od nekoliko faktora: gustine tkiva, konstitucije pacijentkinje, broja porođaja i dužine dojenja nakon porođaja, menopauze i slično.
Mamografski pregled obavezno treba uraditi ukoliko tokom samopregleda osećate čvorić u dojci, ako primetite promenu tvrdoće dojki ili dela dojke, ako su vam uvećane žlezde ispod pazušne jame ili ukoliko postoji nasledni faktor.

Kako se radi mamografski pregled?
Ova vrsta pregleda obavlja se na aparatu koji funkcioniše upotrebom X zraka veoma male energije i doze zračenja. Važno je znati da i ta mala doza zračenja se primenjuje samo na snimano tkivo, dok su ostali okolni organi u potpunosti zaštićeni.

Kako izgleda procedura tokom mamografskog pregleda?
Tokom mamografskog pregleda pacijentkinja boravi u aparatu dok radiološki tehničar posmatra tok snimanja iz susedne prostorije sa kojim pacijent sve vreme može da komunicira i eventualno prekine pregled na svoj zahtev ukoliko za tim oseti potrebu. Tokom pregleda snimana dojka se postavlja između dve ploče, a zatim se pažljivom kompresijom stvaraju snimci koji jasno pokazuju šta se dešava unutar dojki. Kompresija traje veoma kratko i potpuno je bezbolna za pacijentkinju, eventualno može osetiti samo blagu neprijatnost ili nelagodnost. Pre samog pregleda žena kojoj se obavlja snimanje će biti zamoljena da ukloni sve metalne predmete sa gornjeg dela tela kao što su minđuše i ostali nakit, ukosnice i slično. Pregled se obavlja bez garderobe na gornjem delu tela, kao i bez brushaltera.

Značaj samopregleda – svest žene o zdravlju dojki
Za većinu žena uobičajeno je da primete promene na svojim dojkama tokom mesečnog ciklusa – ali svaka žena zna što je normalno za njeno telo. Samopregled dojki u redovnim vremenskim razmacima je od izuzetnog značaja. Ako imate redovne mesečne cikluse poželjno je da samopregled dojki obavljate 7 do 10 dana od dobijanja menstruacije, a ako nemate ciklus onda izaberite jedan datum u mesecu, te se samopregled nadalje obavljajte svakog meseca na taj odredjeni datum.
Samopregled je zapravo posmatranje dojki ispred ogledala u toku kog je najbolje koristiti jagodice prstiju u stojećem i ležećem položaju, kao i prilikom tuširanja.

Pregled pred ogledalom
Opuštenih ruku, dok ste ispred ogledala, detaljno pogledajte svaku dojku. Zatim podignite ruke iznad glave i pogledajte ponovno. Postavite ruke na bokove i stegnite grudne mišiće. Pogledajte sa strane i u donji deo; nagnite se prema napred i pogledajte oblik, istovremeno u ogledalu tragajte za asimetričnim promenama na dojkama u smislu ispupčenja, ulegnuća, uvlačenja kože ili bradavice. Lakša asimetrija u veličini dojki nije značajna, jer je prisutna kod najvećeg broja žena.

Pregled u ležećem položaju
Kako biste najbolje pregledali jednu stranu, desnu dojku, legnite i postavite jastuk ispod lopatice i podignite desnu ruku iznad glave. To omogućava da se dojka rasprostre po svojoj najvećoj površini i preko grudnog koša, pa je tako najtanja i najlakša za pregled. Ponoviti pregled i na suprotnoj dojci.

Pregled pod tušem
Tokom tuširanja, uz podignutu jednu ruku iznad glave kružnim pokretima prstiju sistematski opipati sve delove dojke. Prilikom opipavanja obratiti posebnu pažnju na postojanje zadebljanja, čvorića, tumora i slično.
Ukoliko je prisutna bilo kakva sumnja i potrebna vam je stručna konsultacija nakon samopregleda obratite se našim lekarima koji će vas uputiti u dalje pravilne korake i adekvatne preglede.

Za Klub Zdravih Navika: Dr Vladimir Ćurčić (radiolog), Eurodijagnostika (dijagnostički centar)

Više o značaju magnetne rezonance možete pročitati ovde.
mamografski pregled, klub zdravih navika, kzn, mamografski pregled klub zdravih navika, mamografski pregled kzn, mamografija, samopregled, znacaj samopregleda, znacaj u prevetivi i dijagnostici, znacaj preventive, znacaj dijagnostike, rak dojki, tumor na dojci, preventiva raka dojki, saveti lekara, zdavlje, zdravstveni saveti, strucni saveti, saveti, Iceberg Salat Centar

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *