Kako se vratiti treningu posle duže pauze?

Svima nam se nekad desilo da smo određen vremenski period bili sprečeni da treniramo, zbog trudnoće, povrede, bolesti, posla, putovanja, godišnjeg odmora… 

Bez obzira na to koliko ste prethodno bili aktivni, usled duže neaktivnosti, telo gubi mišići tonus. To znači da će svakom od nas biti potrebno neko vreme da se vrati u formu a u zavisnosti od toga kolika je pauza od treninga bila – nekom više, nekom manje. Ako ste trenirali od 3-6 puta nedeljno, pa npr. pravili pauzu od 3 nedelje, sigurno nećete moći početi tamo gde ste stali tj. biće potreban „uvod“ u trening kako biste opet trenirali istim intenzitetom. 

POČNITE LAGANO
Naravno to ne znači da ćete trenirati kao da ste totalni početnik, ali kako biste izbegli bolne upale mišića, spustite intenzitet i prvu nedelju počnite sa vežbama za celo telo. Ne bih preporučila split treninge dok se telo ne vrati u formu, već koristite osnovne vežbe kao što su čučnjevi, iskoraci, potisci…kako biste aktivirali što veći broj mišića. I još jednom, nemojte tu prvu nedelju raditi vežbe do otkaza, već se malo poštedite. Na kraju, ne zaboravite da se dobro zagrejete pred trening i istegnete mišiće posle.

Sve ovo pišem iz ličnog iskustva jer je najbolja škola ona koju naučite na sopstvenom primeru. Neke tamo davne 2010. godine sam dobila grip i nisam bila u mogućnosti da treniram čak 3 nedelje. Vrativši se treningu, ne samo da sam počela tamo gde sam stala, već sam nekom čudnom logikom „sad ću ja to još jače da nadoknadim propušteno“ odradila trening za noge i zavezala se za krevet još 3 dana jer sam dobila takvu upalu mišića da bukvalno nisam mogla da hodam. Zato, samo pametno i strpljivo.

Za klub zdravih navika: Janka Budimir – sertifikovani trener, nutricionista i fizioterapeut

Da li ste pročitali prethodni tekst naše sertifikovane fitnes instruktorke Janke Budmir o tome šta je Keto dijeta?

kako se vratiti treningu posle duže pauze

6

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *