Kako početi sa treninzima?

Želite da uvedete zdrave životne navike u svoj dan i počnete redovno trenirate, ali ne znate odakle da krenete? Najidealnije bi bilo da angažujete personalnog trenera a najminimalnije da se posavetujete sa nekim ko ima duži staž u vežbanju. Kad je trening u pitanju, moj stav je da početnici nemaju šta da rade na spravama i sa tegovima.

Prvo je potrebno savladati težinu sopstvenog tela. Sasvim je dovoljno za početak trenirati 3x nedeljno po 45 minuta sa opterećenjem tela. Dakle, koristite svoju masu i pomerajte telo u svim pravcima, radeći čučnjeve, iskorake, potiske…

Manite se besomučnog trčanja ili hodanja na traci. To bi trebalo da vam bude dodatni a ne osnovni vid treninga. Naravno, u redu je da odradite 15-20 minuta malo bržeg hoda na traci ali nakon što završite vežbe.

Pre svakog vežbanja se obavezno zagrejte uz 5-10 minuta brzog hoda, zatim 5-minutnim razgibavanjem svih zglobova, od vrata, do skočnog zgloba, pomoću kružnih pokreta.

Tek onda ste spremni da vežbate mišiće. Za početak, dovoljno je da odradite 3 serije od 4-5 vežbi, svaku sa po 12-15 ponavljanja. Startujte sa čučanjem, iskorakom, ramenim potiskom (ovde možete koristiti male tegove), plankom (izdržaj 15 sekundi, pa svaki sledeći trening povećavajte vreme)…

U početku ne bi trebalo da se opterećujete brojem na vagi i da očekujete neke rezultate preko noći – vaš apsolutni fokus neka bude pravilno izvođenje vežbi!

Pedometar

Vežbajte redovno, 3x nedeljno sa 1-2 dana pauze. Ovo dobro upamtite jer je to jedini način da napredujete. Ne preskačite treninge i već nakon 10 ćete osetiti napredak. Videćete, nema lepšeg osećaja od toga kada uočite i pratite svoj sopstveni napredak.

Setite se da niko nije rođen naučen. Dajte sebi vremena, predano radite i rezultati će sigurno doći.

Za klub zdravih navika: Janka Budimir – sertifikovani trener, nutricionista i fizioterapeut

Da li znate koliko je masti potrebno našem organizmu? Pročitajte ovde.

Kako početi sa treninzima?

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *