Kako da trbušnjaci budu vidljivi?

U poslednje vreme me mnoge devojke pitaju: „Kako da mi se vide one dve linije na stomaku, tj. trbušnjaci?“. Odgovor je jednostavan – prvo ishrana, pa trening.

Da biste imali vidljive mišiće trbušnog zida ili tzv. six pack (trbušnjaci), potrebno je da smanjite telesne masnoće. Kako? Sigurno NE radeći hiljade i hiljade trbušnjaka, jer, kao što sam već pisala – salo se ne topi lokalno.

Svako od nas će dijetom gubiti masne naslage ali ne i uticati na to sa kog dela tela će salo prvo odlaziti. Ipak, neko pravilo je da se gubitak sala najlakše primeti tamo gde ga najmanje ima. Inače, salo na stomaku je uglavnom posledica nepravilne ishrane. Salo iznad kolena i iznad nadlaktice je i ishrana i neutreniranost, a salo na leđima je u većini slučajeva genetski uslovljeno.

Pisala sam u jednom od prethodnih tekstova o makronutrijentima i tome kako ih rasporediti… Onog momenta kada počnemo sa pravilnom ishranom, potrebno je 3 nedelje da bismo uočili promene. Ako tome dodamo trening sa opterećenjem i kardio trening, već nakon 4-6 nedelja ćemo videti kako se „tanjimo“. Tu zapravo dolazi do sagorevanja masnih naslaga a u zavisnosti od toga koliko je osoba vredna ali i od toga kakvo je početno stanje, trebaće više ili manje vremena da trbušnjaci postanu vidljivi.

Ljudi često očekuju nerealan rezultat. Ako pričamo o vagi, maksimalan broj izgubljenih kilograma u 4 nedelje ne bi trebalo da prelazi 1,5kg. Za mene lično je krojački metar bolji pokazatelj od vage, tako da je moj savet da ga uzmete u ruke i merite obime. Pogotovo će oni na najširim delovima nepogrešivo svedočiti o tome koliko ste bili vredni i disciplinovani u mesec dana. Vidljivi trbušnjaci su zapravo najbolji pokazatelj!

Moj drugi savet je da se slikate i tako pratite progres. Npr. svakog 5. u mesecu, pri istom osvetljenju, u istom vešu i sa istog rastojanja. Ovaj metod će vam pomoći da steknete realni vizuelni uvid u svoj napredak „pre i posle“.

Na kraju, kao i kod svih stvari u životu koje započinjete nadajući se pozitivnom rezultatu, potrebno je da imate istrajnost i kontinuitet. Ako vam je cilj da trbušnjaci budu vidljivi – ne odustajte od namere dok ih ne ugledate.

Hrana i trening čine neraskidiv spoj kad su u pitanju rezultati na duge staze. Zato pronađite vežbe na portalu i trenirajte sa mnom u naredna 3 meseca a na mom Instagram profilu saznajte od koje hrane rastu mišići. Kao što već jednom napisala – ne brinite, nećete se nabildovati, već „samo“ izgraditi mišiće koji će pojesti salo.

Za klub zdravih navika: Janka Budimir – sertifikovani trener, nutricionista i fizioterapeut

Da li ste pročitali prethodni tekst naše sertifikovane fitnes instruktorke Janke Budmir – Šta jesti posle treninga?

trbušnjaci-trbusnjaci-trening-vežba-vežbanje-aerobne vežbe-Janka Budimir-fitness instruktorka-vežbanje kod kuće-vežba kod kuće-iceberg salat centar-klub zdravih navika-ishrana-mišići-zdravlje

8

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *