Šta jesti posle treninga?

Da li treba večerati posle treninga? Odmah u startu da odgovorim kratko na pitanje – OBAVEZNO!

S obzirom na to da je trening svojevrstan stres za organizam i da trošimo energiju u toku, pa i posle treninga, jako je bitno da u naše telo ubacimo nutrijente koji će ubrzati oporavak.

Ipak, odgovor na pitanje „šta jesti posle treninga?“ ne može biti tako jednostavan i direktan jer zavisi od mnogo faktora.

Prvi i osnovni je ukupan broj kalorija koji bi određena osoba trebalo da unese u toku dana, koji takođe zavisi od više stvari. Najpre od bazalnog metabolizma (najmanja potrošnja energije neophodna za održavanje vitalnih procesa organizma), onda od telesnog sastava vežbača (racija mišićne mase i masnog tkiva), zatim vrste aktivnosti u toku jednog dana, odnosno u nedelji dana, navika itd.

Dakle –  šta jesti posle treninga i kako se generalno treba hraniti?

Kada ustanovimo dnevne kalorijske potrebe (na internetu postoje kalkulatori, koji nisu 100% pouzdani ali mogu poslužiti), trebalo bi da odredim iz kojih namirnica da te kalorije unosimo. Ovde je od krucijalne važnosti odnos makronutrijenata koji će uticati na poboljšanje telesnog sastava, tj. odnosa mišića i masti – naravno da nije isto ako osoba unese 1600kcal iz junk hrane i 1600kcal iz zdrave hrane. Dakle, potrebno je odrediti pravi udeo makronutijenata (proteina, ugljenih hidrata i masti) i mikronutrijenata (vitamina i minerala), koji će ubrzati oporavak i uticati na izgradnju mišića.

Šta jesti posle treninga? Ono što biste morali da znate je da obrok posle treninga treba da sadrži proteine i ugljene hidrate (masti možemo da ostavimo za neki drugi obrok jer usporavaju probavu) a najbolji izvori za post-workout meal su:

– proteini: whey protein, nemasna mesa, belanca
– ugljeni hidrati: cornflakes, ovsene pahuljice, pirinač, bobičasto voće

Na primer, ja uglavnom posle treninga jedem cornflakes (ili ovsene pahuljice) sa whey proteinom, malinama i vodom.

Međutim, ni ova informacija nije potpuna, jer nisu definisane količine. Tu se opet vraćamo na stavku iznad, na korak u kome smo odredili ukupan dnevni unos nutrijenata.

Ako vas ne zanima da zalazite toliko u detalje kada određujete šta jesti posle treninga, onda će vam svakako poslužiti informacija da je dobro da obrok posle treninga bude npr. riža/krompir i piletina/ćuretina/riba.

Ukoliko trenirate redovno, pratite uputstva za pravilan unos hrane i izbacite iz dnevnog menija slatkiše, peciva i sokove… rezultati će sigurno doći.

Za klub zdravih navika: Janka Budimir – sertifikovani trener, nutricionista i fizioterapeut

Spremne dočekajte leto! Pročitajte tekst – Da li treba nastaviti sa treningom pod upalom?

šta jesti posle treninga-trening-vežba-vežbanje-aerobne vežbe-Janka Budimir-fitness instruktorka-vežbanje kod kuće-vežba kod kuće-iceberg salat centar-klub zdravih navika-ishrana-mišići-zdravlje

 

2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *