Magnetna rezonanca kukova

Magnetna rezonanca je dijagnostička procedura koja koristi magnete i radio talase kako bi se formirala slika unutrašnjosti određenog dela tela. Vašem lekaru daje odgovor o problemima otkrivenim tokom prethodnih analiza. Procedura ne upotrebljava zračenje, te se smatra sigurnom radiološkom metodom za sve kategorije i uzraste pacijenata.
Kuk je izuzetno važan zglob u telu čoveka koji se spaja sa karlicom i koji zajedno predstavljaju ključne elemente kompletnog sistema za kretanje. Prilikom pojave bilo kakve promene i deformiteta ovog dela tela dolazi do smetnji u kretanju i bolova u telu pacijenta. Magnetna rezonanca kukova pomoći će vašem lekaru da detaljno sagleda šta dovodi do ometanja glatkog kretanja: može se uočiti stanje kostiju, kao i habanje ili kidanje hrskavice i na osnovu MR rezultata doneti odluka o neophodnosti operacije.

Kada je potrebno uraditi pregled kukova magnetnom rezonancom?
Postoje brojni uzročnici zbog kojih dolazi do oštećenja kukova koji se uglavnom vezuju za nešto stariju populaciju, ali pojedini ne zaobilaze ni mlade pacijente. Upala, pojava otoka, slabost mišića i poteškoće prilikom obavljanja nekih od najosnovnijih svakodnevnih aktivnosti kao što su hodanje ili ustajanje iz stolice su neminovno okidači za potragu pomoći lekara.
Neke od najčešćih indikacija koje dovode do bola i ukazuju da je potrebna magnetna rezonanca kukova su:
– Osteoartritis (koji je, u starosti, najčešće rezultat habanja hrskavice koja okružuje zglobove)
– Trauma zgloba – udarac u predelu kuka koji dovodi do naprsnuća ili preloma kuka
– Bol u preponama, naročito prilikom hodanja ili savijanja kuka
– Smanjena pokretljivost kukova
– Skliznuta epifiza kapitene butne kosti (što zapravo predstavlja odvajanje lopte kuka od butne kosti, najčešće kod gojaznih adolescenata)
– Coxa Vara odnosno nesrazmerni tempo rasta butne kosti i lopte kuka kod dece
– Tumori i metastaze kostiju
– Sinovitis ili zapaljenje membrane zgloba kuka
– Degenerativne promene kuka – koksartroza (ugradnja veštačnog kuka)
– Upala sakroiliacnog zgloba – sakroilitis
– Peritrohanterni burzitis

Priprema za pregled kukova magnetnom rezonancom
Kako je pomenutno, aparat magnetna rezonanca prilikom aktivacije koristi magnete, tako da može privući metale. Iz tog razloga je potrebno prijaviti Vašem lekaru ukoliko već imate bilo kakvu vrstu metalnog implanta u telu.
U pojedinim slučajevima, radi jasnije slike, Vaš radiolog može zahtevati i upotrebu posebne kontrastna boje zahvaljujući kojoj se jasnije prikazuju problematična područja. Kontrast se primenjuje kroz infuziju i većina pacijenata nema nikakve reakcije na navedeno. Međutim, ukoliko imate bojazan od bilo kakve reakcije ili ste već upoznati da imate alergije na pojedine lekove potrebno je o istom obavestiti lekara.

Kako izgleda pregled kukova magnetnom rezonancom?
Za snimanje kukova magnetom potrebno je da pacijent legne na pomerajući sto koji se uvlači u sam MR aparat, a kako bi snimak bio što jasniji i precizniji, od pacijenta se očekuje da bude što mirniji tokom snimanja.
Kada se pacijent umiri, tehničar kontroliše kretanje klupe pomoću daljinskog upravljača iz susedne prostorije, a komunikacija sa pacijentom se odvija putem interfona. Aktivirana mašina stvara glasne zvukove, te se pacijentu nude čepovi za uši ili slušalice koje pomažu pri opuštanju i stvaraju prijatniji ambijent.

Rizici prilikom pregleda kukova magnetnom rezonancom
Nuspojave na magnetne talase su veoma retke. Kako do istih ne bi došlo metalni predmeti nisu dozvoljeni u prostoriji gde se aktivira aparat. Magneti koji se koriste za magnetnu rezonancu mogu izazvati probleme sa pejsmejkerom, međutim neki noviji modeli imaju mogućnost i reprogramiranja kako se njihov rad ne bi poremetio tokom pregleda.
Takođe, ukoliko pacijent boluje od klaustrofobije potrebno je obavestiti lekara koji može doneti odluku o upotrebi lekova protiv anksioznosti i sedativa za opuštanje.

Prednosti snimanja kukova magnetnom rezonancom
• Magnetna rezonanca kukova je bezbolna i neagresivna metoda snimanja koja ne škodi organizmu pacijenta.
• Magnetna rezonanca kukova je veoma značajna za dijagnostikovanje različitih zdravstvenih stanja, kao što su povrede ili traume u području kukova.
• Magnetna rezonanca kukova olakšava lekarima proces donošenja odluke o lečenju pacijenata, postavljanju pravilne terapije nadalje, kao i hirurškim zahvatima.
• MRI kukova je preciznija alternativa u odnosu na druge radiološke metode, kao što je rendgen.

Za Klub Zdravih Navika: Dr Vladimir Ćurčić (radiolog), Eurodijagnostika (dijagnostički centar)

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

magnetna rezonanca kukova, klub zdravih navika, kzn, magnetna rezonanca kukova klub zdravih navika, magnetna rezonanca kukova kzn, snimanje kukova, snimanje kukova magnetnom rezonancom, pregled kukova, pregled kukova magnetnom rezonancom, prednosti magnetne rezonance, prednosti pregleda kukova magnetnom rezonancom, magnetna rezonanca, zdravlje, bolovi u kukovima, prelom kuka, prelom kukova, zdravstveni problemi, stanje kukova, zdravstveni saveti, saveti lekara, saveti, stručni saveti, Iceberg Salat Centar

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *