Magnetna rezonanca abdomena

Magnetna rezonanca predstavlja vrstu neinvazivne dijagnostičke metode koja za dobijanje slika u unutrašnjosti tela koristi magnete i radio talase i tako omogućava lekaru proveru tkiva i organa abdomena bez potrebe za hirurškim zahvatima.

Zašto se obavlja pregled abdomena magnetnom rezonancom?
Uz pomoć snimanja abdomena magnetnom rezonancom Vaš lekar sa preciznošću može da sagleda stanje jetre, žuči i žučnih puteva, pankreasa, slezine bubrega i nadbubrežnih žlezda.

Kada je potrebno uraditi pregled abdomena magnetnom rezonancom?
Magnetna rezonanca abdomena je pregled koji se vrši kada je vašem lekaru potrebno da preciznije sagleda stanje vašeg abdomena, a najčešće indikacije koje upućuju na potrebu za magnetnom rezonancom su:
• Promene na jetri kao što su ciroza, ciste i tumori
• Zapaljenja žučne kese i žučnih puteva
• Upale slezine
• Poremećaji rada pankreasa
• Uvećane nadbubrežne žlezde
• Anomalije na bubrezima
• Tumori pankreasa
• Kamen u žučnim putevima
• Zapaljenje creva (iritabilni kolon)
• Karcinom želudca

Priprema za pregled abdomena magnetnom rezonancom
Kako je pomenuto, magnetna rezonanca koristi magnete i kao takva može privući metale. Zbog toga je važno obavestiti lekara ukoliko pacijent ima bilo koju vrstu metalnog implanta, kao što su: veštački srčani zalisci, ploče, spajalice, stentovi, pejsmejker.
U slučaju da je lekaru potrebna slika debelog creva, on može doneti odluku o neophodnosti korišćenja laksativa ili klistira pre samog pregleda, kao i o promeni ishrane 4 do 6 sati pre pristupanja snimanju.
U određenim situacijama lekar može da zahteva upotrebu posebne boje koja ističe problematična područja, a ona se primenjuje kroz infuziju. Iako su alergijske reakcije na kontrastno sredstvo retke, trebalo bi da obavestite svog lekara o bilo kakvim alergijama s kojima ste upoznati pre nego što pregled otpočne.

Rizici prilikom pregleda abdomena magnetnom rezonancom
Dosadašnja praksa je pokazala da su nuspojave zbog magnetnih i radio talasa izuzetno retke.
Osobe koje imaju problem sa klaustrofobijom i strah od zatvorenog prostora mogu se osećati neprijatno tokom pregleda i zbog toga Vam lekar može prepisati lekove protiv anksioznosti, kao i sedative koji će Vam pomoći da se opustite.

Prednosti snimanja abdomena magnetnom rezonancom
• Magnetna rezonanca abdomena je neinvazivna dijagnostička metoda koja ne škodi ljudskom organizmu.
• Magnetna rezonanca abdomena je od velike pomoći lekarima prilikom donošenja odluke o daljem toku lečenja i eventualnim operacijama.
• Magnetna rezonanca abdomena može, preciznije od drugih načina ispitivanja, otkriti abnormalnosti jetre, žuči i žučnih puteva, pankreasa, slezine, bubrega i nadbubrežnih žlezda.
• Magnetna rezonanca abdomena je jednostavna, a preciznija alternativa UZ, RTG snimanju, angiografiji ili CT skeneru prilikom utvrđivanja problema krvnih sudova.

Jedan od veoma traženih pregleda abdomena je i ultrazvuk abdomena za koji se pacijenti često samostalno odluče, čak i bez konsultacije sa lekarom o neophodnosti ovog pregleda.
UZ abdomena je vrsta pregleda koja može da sagleda stanje već pomenutih organa u abdomenu, ali njegova tehnologija stvaranja slike je potpuno drugačija od magnetne rezonance abdomena, što samim tim za rezultat daje i potpuno drugačiji kvalitet snimka. UZ abdomena, kako sam naziv govori, za vizuelni prikaz koristi frekvencije zvuka koje prolaze kroz snimano tkivo. Takav prikaz na ekranu lekaru dosta govori o stanju abdomena, međutim slika je dosta mutnija i nejasnija u odnosu na onu dobijenu MR mašinom. Ultrazvuk mogu dosta ometati kosti okolnih organa, dok s druge strane MR aparat bez ikakvih poteškoća isčisti kvalitet slike samog tkiva i mekih organa. Ultrazvuk abdomena može biti dobar prvi korak u utvrđivanju stanja zdravlja Vašeg abdominalnog dela tela, ali u prisustvu bilo kakve nejasnoće ili sumnje lekar će Vas dalje uputiti na dosta precizni MR koji trenutno predstavlja vrhunac medicine u sferi radiologije.

Za Klub Zdravih Navika: Dr Vladimir Ćurčić (radiolog), Eurodijagnostika (dijagnostički centar)

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

magenta rezonanca abdomena, klub zdravih navika, kzn, magnetna rezonanca klub zdravih navika, magnetna rezonanca kzn, pregled magnetnom rezonancom, mr abdomena, abnormalnosti, pregled stomaka, magnetna rezonanca, lekarski pregled, snimanje abdomena, snimanje magnetnom rezonancom, snimanje abdomena magnetnom rezonancom, abdominalni pregled, saveti lekara, lekarski saveti, saveti, stručni saveti, zdravlje, zdravstveni pregled, Iceberg Salat Centar

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *