Kortizol – zašto ga je važno kontrolisati?

Znate li šta je kortizol? Radi se o hormonu koji se, u stresnim situacijama, oslobađa u krv, pa se stoga još naziva i hormon stresa. Prema brojnim istraživanjima, visok nivo kortizola može da bude okidač za brojne zdravstvene tegobe, naročito srčane bolesti, anksioznost i gojaznost.

S obzirom na brz tempo života, ljudi su sve više izloženi stresu, što stimuliše nadbubrežne žlezde da luče kortizol u većim količinama. Njegova osnovna funkcija je smanjenje nivoa stresa, usled čega dolazi do povećanja nivoa glukoze u krvi. Ovaj hormon takođe utiče na metabolizam masti, proteina i ugljenih hidrata.

Organizam proizvodi kortizol u najvećoj količini ujutru, manje tokom dana, vrlo malo uveče i minimalno dok spavamo. Međutim, stres može da poremeti ovaj redosled.

Osim stresa, na nivo kortizola mogu da utiču i različita zapaljenja u organizmu, u kojima telo vidi znak opasnosti i reaguje proizvođenjem velike količine ovog hormona.

Simptomi koji ukazuju na povišen kortizol:
– česte glavobolje
– groznica
– gljivične infekcije
– prevelika žudnja za nezdravom hranom i slatkišima
– loše varenje, nadutost i druge stomačne tegobe
– razdražljivost i anksioznost
– napetost
– nizak libido
– hroničan umor
– malaksalost
– kožni osipi i akne
– bolovi i grčevi u mišićima
– slaba koncentracija
– loša memorija
– problemi sa neplodnošću
– izuzetno jaki menstrualni bolovi
– visok nivo šećera u krvi
– visok krvni pritisak
– ubrzan rad srca

Obavezno se konsultujte sa lekarom ukoliko imate više od tri simptoma, jer vrlo je važno da držite kortizol pod kontrolom kako bi čitav organizam funkcionisao na optimalan način.

Mimo toga, postoje određene mere koje sami možete da preduzmete:

1. Izbacite namirnice koje izazivaju zapaljenske procese u telu
Isključivanjem namirnica koje uzrokuju zapaljenja u organizmu umanjiće se kortizol i njegovo lučenje. Ovde spadaju apsolutno sve industrijski prerađene namirnice, kao i one koje sadrže gluten. Izbacite prerađene mesne i pekarske proizvode, razne slane i slatke grickalice, kao i prženu i pohovanu hranu. Jedite namirnice u njihovom prirodnom obliku, poput povrća, voća, koštunjavih plodova, semenki i drugih zdravih masti, kao i biljne i životinjske proteine (po vašem izboru).

2. Unosite hranu bogatu mineralima
Ako ste pod stresom, ključnu kombinaciju minerala čine magnezijum, kalcijum i cink. Oni prirodno smiruju i hrane nadbubrežne žlezde, smanjuju zapaljenja, snižavaju krvni pritisak, ublažavaju napetost mišića i sprečavaju nesanicu, a samim tim i snižavaju kortizol u organizmu.

3. Redovno vežbajte
Vežbanjem ćete ublažiti stres i izbaciti negativne emocije iz sebe, čime ćete automatski sniziti nivo kortizola.

Digitalna vijača

4. Relaksirajte se
Odvojite vreme za sebe u toku dana. Priuštite sebi umirujuću kupku. Provodite vreme u prirodi. Idite u duge šetenje. Plivajte. Praktikujte jogu i dišite pravilno. Meditirajte. Opustite se i uživajte u trenutku.

Koje mere vi najčešće preduzimate u stresnim situacijama? Napišite nam u komentarima.

Za klub zdravih navika: Tatjana Popović, Totally Wellness
Pročitajte još mnogobrojne stručne savete ovde.

kortizol, šta je kortizol

4

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *