Koju snagu poseduje citrusno voće?

Zbog svojih neverovatnih moći koje poseduju u rešavanju brojnih zdravstvenih tegoba, citrusno voće nosi epitet šampiona zdravlja iz prirode. Pored toga što obiluju vitaminom C, zreli plodovi sadrže i blagotvorne organske kiseline.

U citruse ili agrume spadaju limun, grejpfrut, pomorandže i mandarine.

Citrusno voće je izuzetno delotvorno u borbi protiv prehlade, groznice, glavobolje… Prirodni su antiseptici i poseduju antiupalno dejstvo.
Korisni su za jačanje desni i zuba, pomažu u sprečavanju asmatičnog napada, protiv bronhitisa, ateroskleroze, a poboljšavaju i kvalitet sperme kod nekih muškaraca. Sok od agruma, bez dodatka šećera, pospešuje mokrenje, deluje osvežavajuće, jača i okrepljuje organizam. Pomaže apsorpciju minerala, čisti krv od masnoća i snižava povišeni krvni pritisak.

Citrusno voće daje sok koji je odličan izvor pektina i koristi se za sprečavanje tamnjenja usitnjenog voća. Da bi se iscedilo više soka, plod bi trebalo pre ceđenja staviti da odstoji nekoliko minuta u toplu vodu.
Danas su citrusi prisutni na tržištu tokom cele godine, raznih oblika i varijeteta, tvrdoće kore i boje semenki. Smežurana kora ukazuje da plod nije svež i sočan.

Plodovi zdravlja
Kora (flavedo) koe ima citrusno voće sadrži eterična ulja od kojih potiče prijatan miris plodova. Isto tako u svom sastavu poseduje znatnu količinu vitamina C, sluzi, pektina, kao i tri heterozida: auranciamarozid, koji daje gorčinu, hesperidozaid i izohesperidozid. Unutrašnji sloj agruma je beo, sunđerast, bez mirisa i ukusa.
Osušena kora zrelih plodova koristi se kao aromatikum za pripremu raznih slatkih i slanih jela, kao i za proizvodnju pića (likeri, aromatizovanih vina…).
U obliku čajeva, služi kao sedativ i antispazmolitik.
Iz sveže kore dobija se etarsko ulje – Aetheroleum Citri, koje se najviše proizvodi na Siciliji, u južnoj Italiji, Francuskoj, Kaliforniji… Ulje može da se dobije na dva načina: običnim ceđenjem i destilacijom, a koristi se u farmaceutskoj industriji.

DINAMIT ZA GRIP

Jača i okrepljuje
Limun (Citrus limonum- Rutaceae)
, najmanje citrusno voće žute boje, raste kao šib ili drvo, visoko pet do 10m. Potiče iz severne Indije, a u Evropu su ga doneli Arapi. Gaji se u zemljama oko Sredozemnog mora. Poznate sorte su: adalija, mesečar, domaći krupni…Bogat je kompleksom vitamina B koji je od izizetne važnosti za rad nervnog sistema, a minerali (kalijum i kalcijum), galna, i limunska kiselina jača i okrepljuje. Zbog velike količine vitamina C u svom sastavu limun pomaže u vezivanju kalcijuma u organizmu. Svež limun neutrališe mučninu prilikom putovanja.
Za stabilizaciju krvnog pritiska i detoksikaciju organizma korisno je da ujutro pre doručka popijete sveže ceđen sok od jednog limuna koji ćete razrediti sa dva decilitra mlake vode. Kašika sveže ceđenog limuna povremeno pomaže u preventivi gihta, reume i šećerne bolesti.
Sok od celera i limuna predstavlja odličan lek protiv prehlade i temperature. Pomaže takođe kod glavobolje, a pogodan je i za dijabetičare. Ogulite jedan limun i dodajte mu 10 štapića celera koje ste dobro oprali. Sve to zajedno iscedite i pijte kao lekoviti koktel.
Ovo žuto citrusno voće podstiče apsorpciju minerala i gvožđa. Koristan je za jetru i cirkulaciju. Čisti krv i poboljšava njen protok. Olakšava oslobađanje od gasova. Oni koji pate od gorušice trebalo bi oprezno da koriste sok od limuna.

Vraća izgubljenu energiju
Pomorandža (Citrus aurantium) je citrusno voće koje raste na zimzelenom drveću toplih predela. Domovina joj je Indija i južna Kina, ali danas se najviše gaji u zemljama oko Sredozemnog mora. U našoj zemlji je ima dosta na primorju. Za rasprostranjenost gajenja pomoranđe najviše zasluge imaju Arapi, jer su je arapski lekari još u X veku davali kao lek. Najpoznatije vrste su bjonda, moro, sangvano… Izuzetno povoljno dejstvo ispoljava kod depresije i ankcioznosti, poboljšava koncentraciju i podiže raspoloženje. Otklanja umor i vraća izgubljenu energiju. Jača reproduktivni sistem, organe za disanje i žlezde sa unutrašnjim lučenjem.

Prijatelj zdravih pluća
Grejpfrut je citrusno voće koje je hibrid između limuna i pomorandže. Po obliku i hranljivosti sličan je pomorandži, samo što mu je ukus gorak. Poznata sorta je dunkan. Grejpfrut pomaže kod upalnih procesa grla, ublažava tegobe prehlade i gripa, štiti pluća pušača, a i odličan je saveznik u borbi protiv nesanice. Oni koji jedu dosta ovog voća imaju znatno manje izgleda da obole od raka pluća, pokazuju rezultati novih istraživanja. To svojstvo se pripisuje povoljnom delovanju narongina, flavonoida, koga sadrži sam plod.

Odličan antiseptik
Mandarine sadrže više kalijuma nego pomorandže. Mesnat, sočan plod obiluje mnoštvom biljnih vlakana koja utiču na bolje varenje i razmenu materija u organizmu. Mandarina poseduje jako antiseptičko dejstvo. Odlično je pomoćno sredstvo kod dijareje, a pored toga što čisti organizam od otrova, smiruje namučeni crevni sistem i normalizuje digestivnu floru.

Oprezno sa količinom!
Pomorandže i mandarine ne preporučuju se u ishrani dijabetičara. U većim količinama sok od pomorandže ili mandarine može izazvati gorušicu. Pomorandža srednje veličine ima gotovo istu količinu vitamina B1 koliko i dva parčeta hleba od celovitog zrna ili šolja kuvanog belog pasulja.

Jel jedete zelenu salatu u toku leta? Jel znate koliko je zelena salata zdrava?

Za Klub zdravih navika: Ordinacija Dr. Gifing – Centar za hrono ishranu

citrusno voće lekovita svojstva

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *