Kako negovati lice na moru i sprečiti fleke?

Ne znam za vas ali gledajući svoje okruženje, shvatam da veliki broj žena ima problema sa kožom na moru ili posle mora. Kad kažem problema, pre svega mislim na flekice, upale sitne i malo ozbiljnije koje kvare sreću i nekad mogu mesecima da smetaju dok ne prođu skroz.

Razlog zašto se ovo dešava je najčešće u kombinaciji stvari – sunce koje isuši površinski sloj kože te prividno umiri kožu, ali napravi kao površinski film ispod kog se javljaju upale, zatim srestva za sunčanje koja mogu zapušiti pore ako nisu pažljivo odabrana za vaše potrebe i na kraju prosto process tamnjenja kože koji je uvek izraženiji na nekim delovima a posebno na mladoj koži ukoliko ste negde imali upale i skinuli površinski sloj.

Ideja je izbeći koliko god možemo te promene, a ovo su samo neki načini koji provereno pomažu:

1. Idite na tretman čišćenja lica pre mora i na more dođite sa potpuno čistim porama jer što je lice čistije sporiji će biti process intenziviranja tog problema. Takođe se posavetujte sa kozmetičarkom oko pravih proizvoda koji će vama pomoći za tu namenu.

2. Izbegavajte sunčanje – jer preplanula boja traje svega 2 nedelje a šteta je večna. Izbegavajte da sunčate lice koliko god možete, neka vas sunce uhvati samo dok plivate uz SPF naravno. Šešir je odličan pomoćnik u tome. Koža koja se ne sunča sporije stari i generalno je zdravija i lepša, posebno kako vreme prolazi.

3. Izaberite pravi SPF – koji ne zapušava pore, ne pravi probleme sa licem i ne čini da se osećate masno ako to ne volite.

4. Posebno zaštite osetljive delove – ukoliko ste imali neke ranice od samostalnog kopanja po licu, oštećenu kožu od skidanja nausnica i sl, te delove posebno zaštitite jačim faktorom ili i fizičkim slojem kreme ili korektora. Poslednje 2 godine praktikujem da na plaži koristim korektor u stiku na svim flekama i problematičnim delovima nakon faktora i primetila sam da od kad to radim manje fleka imam nakon mora i ten mi je ujednačeniji.

5. Negujte se i na moru vratite koži šta joj oduzmu more i sunce – a to podrazumeva lagani piling (koji vam neće smetati ako ne sunčate kožu direktno) i neka maskica koja vraća hidrataciju tek toliko da ne bi koža bila zbunjena i namenski proizbodila više masnoće da se zaštiti od isušivanja, što se ženama sa problematičnom kožom posle mora vrati kao boomerang.

Ipak, najvažnije je da oslušujete potrebe svoje kože i primetite kad joj nešto treba. Možda je to malo vlažnosti, možda masnoće, ali svakako da je čuvate od sunčevih zraka i dobro negujete.

Različiti delovi lica i tela zahtevaju različitu negu i iako to deluje nekad komplikovano i naporno kada se kaže – 3 minuta vašeg vremena daje izvanredne rezultate. Ono što je sigurno je da ćete se sa mora, ako pratite ovih jednostavnih 5 koraka, vratiti sveži i blistavi i da će taj izgled potrajati dugo, dugo.

Za Klub zdravih navika: Tamara Ćosić, Lepa svaki dan

Da li ste pročitali Tamarine preporuke kako da budete pozitivni i srećni tokom letnjeg perioda?

Kako negovati lice na moru i sprečiti fleke?

8

1 komentar

  1. Ja nisam pristalica SPF faktora jer oni između gomile štetnih efekata blokiraju i sintezu vitamina D, čemu onda sunčanje. Po meni je pametnije sunčati se rano izjutra i kasnije popodne a ako spadamo u grupu onih koji „ne izlaze iz mora“ i ceo dan su na plaži bolja opcija su majice sa UV filterima. Tako ne unosimo štetne materije u organizam a ipak smo zaštićeni. Što se lica tiče tu mi se odlično pokazačla zeokrema na bazi zeolita koji je inače poznat po tome da blokira sintezu slobodnih radikala. No svako ima svoj izbor, ja volim samo prirodno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *