Koji vid kardio treninga je najefikasiji?

Trčanje ili brzi hod? Nauka kaže da postoje zone treninga koje treba da poštujemo u zavisnosti od toga šta nam je cilj treninga.

kardio trening, šetnja ili trčanje

Ove zone određuje naš srčani puls, odnosno napor koji srce ulaže dok vežbamo. Njega možete odrediti precizno uz pomoć pulsimetra, a ne baš tako precizno uz pomoć formula iz tabele iznad.

Početni korak je definisanje maksimalnog srčanog pulsa, koji se dobija formulom: 220 – godine starosti. Npr. ako osoba ima 30 godina, 220 – 30 = 190. Dakle, njen maksimalni dozvoljeni srčani puls je 190. Odavde dalje izvodimo sledeće zone treninga:

1. ZONA (50-60% od max srčanog pulsa) ovaj vid fizičke aktivnosti može da upražnjava svako. On recimo podrazumeva laganu šetnju.
2. ZONA (60-70% od max srčanog pulsa) je pogodna za trošenje viška jer je našem organizmu pri ovakvim naporima potrebna energija pa koristi salo za ovu aktivnost. Ovde spada brži hod.
3. ZONA (70-80% od max srčanog pulsa) je aktivnost pri kojoj naš organizam kao energetsko gorivo upotrebljava glikogen i masti. Glikogeni su inače skladišteni ugljeni hidrati u jetri i mišićima. U ovoj zoni trenirate izdržljivost i ovde spada nešto brže trčanje.
4. ZONA (80-90% od max srčanog pulsa) podrazumeva da telo prestaje da troši masti i kompletno se prebacuje na glikogen. Ovo je zona velikih napora. U mišićima se zbog tih napora nagomilavaju laktati, tj. mlečna kiselina, zbog čega dolazi do zamora. U ovoj zoni trenirate kondiciju.
5. ZONA (90-100% od max srčanog pulsa) je zona u kojoj je srce maksimalno opterećeno pa nije dobro zadržavati se u njoj. Za energiju koristi se isključivo dragoceni glikogen. Ona se koristi za trening sprint trkača na 100 i 200m.

Kojoj zoni vi najčešće pripadate?

Za klub zdravih navika: Janka Budimir – sertifikovani trener, nutricionista i fizioterapeut

Pročitajte Jankine savete kako da pravilno dovedete liniju u red.

koji vid kardio treninga, kardio trening, šetnja, trčanje

2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *