Kardio trening vs. trening snage

Postoje različita mišljenja i obrazloženja zašto treba ili ne treba raditi kardio trening na prazan stomak. Ja se tu vodim onim “probaj pa vidi šta ti prija”. Ono što lično ne bih radila jeste trening snage na prazan stomak, jer smatram da je ipak potrebna određena količina energije iz čvrste hrane, da bi ovaj trening mogao da se iznese a i da bi bio učinkovit. Lično, više volim kada razdvojim kardio trening od treninga snage, što onda znači da ću kardio trening raditi rano ujutro, čim ustanem.

Kardio trening tj. za kardio-vaskularni sistem je nešto što bi svako trebalo da praktikuje, bar jednom nedeljno, iz zdravstvenih razloga. Kardio održava vaše srce zdravim tj. poboljšava njegovo funkcionisanje i smanjuje rizik od oboljenja a dodatno i sagoreva kalorije. Kada napišemo ili izgovorimo tu reč, svi pomisle na kardio sprave u teretani (trake, bicikla ili stepere), ali nije samo trčanje kardio trening. Za nekoga će to biti malo brža šetnja, za nekog pomeranje tela u prostoru, odnosno izvođenje laganih vežbi snagom sopstvenih mišica, za nekoga plivanje. To je aktivnost u kojoj je potrebno dovesti nivo otkucaja srca na nekih 60-80% od maksimalnog, što se najjednostavnije određuje tako što se od broja 220 oduzmu godine života pa od razlike odredi 60-80%.

Često ćete čuti da je ovaj vid treninga najefektniji za skidanje masnih naslaga jer ubrzava sagorevanje masnih naslaga. Ali isto tako je istina i da kardio trening ne izgrađuje mišiće a oni su ti koji bi trebalo da troše energiju iz masnih naslaga. Drugim rečima, ukoliko samo trčite, šetate, vozite bajs ili plivate, nećete imati neke zavidne rezultate. Bitna stavka je da imate i trening snage, a posledično i ono što će da troši te masti.

Što se tiče trajanja kardio treninga, rekla bih da je optimalno između 35 i 60 minuta, ako se radi o kontinuiranom tempu, odnosno do 30 minuta za intervalni kardio (brzo-sporo, po deonicama).

Kardio trening savet za početnike – počnite sa jednom, jutarnjom brzom šetnjom, odmah nakon ustajanja, ne dužom od 35 minuta. Sledeći put to uradite posle doručka ili kasnije u toku dana, pa sami procenite šta vam više prija. A kad je u pitanju potrošnja energije iz masnih naslaga, za vidljive rezultate je potrebno ispoštovati više parametara – pored kardio treninga, imati redovan trening snage i voditi računa o ishrani i snu. I na kraju, najbitnije – kontinuitet, biti aktivan tokom cele godine i svakodnevno voditi računa o svom zdravlju.

Za klub zdravih navika: Janka Budimir – sertifikovani trener, nutricionista i fizioterapeut

Da li ste pročitali prethodni tekst naše sertifikovane fitnes instruktorke Janke Budmir o tome kako motivacija za trening polazi iz glave?

Janka Budimir, kardio trening

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *