Sve polazi iz glave

Trening. Dok mnogima predstavlja bitan, nezamisliv deo života, drugima i sama pomisao na ovu reč zadaje glavobolju. Pored toga što je važan za celokupno zdravlje organizma, konstantno i učestalo vežbanje ubrzava metabolizam, pospešuje varenje, utiče na telesni sastav vežbača tj. doprinosi osećaj sreće i zadovoljstva.

Lično, veoma vodim računa o tome kako se hranim, koliko i kada treniram i koje vežbe izvodim kako bi moj trening bio što učinkovitiji. Režim ishrane i plan treninga nije isti za svakoga i zavisi od konstitucije, starosnog doba, motivacije, prethodnog iskustva i sl.

Međutim, postoji nekoliko stvari koje se mogu uraditi kako bi se poboljšali efekti treninga a koje, važe za svakog:

1. Konekcija mozak-mišić: razmišljajte o svakom pokretu dok radite određenu vežbu. Veoma je bitan fokus na pokret i na mišić koji izvodi taj pokret. Izbegavajte automatizam i budite fokusirani tokom treninga.

2. Zagrevanje i istezanje: podjednako je važno da pripremite telo za trening, kao i da ga izvedete iz ovog moda, spustite puls i istegnete mišiće. Dobro zagrevanje i istezanje smanjuje upalu, a svi znamo da je bolno trenirati pod upalom mišica.

3. Povećanje opterećenja: postepeno povećavajte težinu tegova i bućica sa kojima trenirate i sigurno ćete napredovati.

4. Kontinuitet i istrajnost: za vidljive rezultate budite iskreni prema sebi i redovno trenirajte minimum tri puta nedeljno. To je jedini način da postignete željeni rezultat.

Potrudite se da trening bude sastavni deo vašeg života, aktivnost kojoj se radujete.

Za klub zdravih navika: Janka Budimir – sertifikovani trener, nutricionista i fizioterapeut

Da li ste pročitali prethodni tekst naše sertifikovane fitnes instruktorke Janke Budmir – Kako da trbušnjaci budu vidljivi?

Janka Budimir trening kod kuće

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *