Kako se leči insulinska rezistencija?

Insulin, u delovanju sa ostalim hormonima, kontroliše metaboličke i druge fiziološke procese u organizmu, zapravo kontroliše metabolizam ugljenih hidrata. Luči ga pankreas, a koliko će insulina pankreas proizvesti zavisi od količine šećera u krvi. Što je više šećera više je i insulina. Glavna funkcija ovog hormona jeste dopremanje šećera do ćelija, gde se on metaboliše, a nakon toga pretvara u energiju. I previlika i premala količina ovog hormona u organizmu može uzrokovati razna stanja i oboljenja. Nedovoljna količina insulina može izazvati dijabetes, gojaznost, a ako ga ima previše javlja se hiperinsulinemija. Ukoliko želite da živite zdrav lifestyle, saznajte šta podrazumeva ovaj poremećaj.

Šta je zapravo insulinska rezistencija?
Metabolički poremećaj koji se javlja kada ćelije u organizmu ne reaguju na insulin. Naime, ćelije ne prihavataju šećer kojim insulin doprema pa pankreas registruje da je šećer u krvi i dalje visok, te pokušava da povećan nivo šećera nadomesti lučenjem još više insulina. To zapravo znači da organizam ne sagoreva šećer niti ga pretvara u energiju već u masti, dok nepotrošeni insulin oštećuje tkiva.

Šta su glavni uzroci insulinske rezistencije?
Prema brojnim istraživanjima loša ishrana bazirana na velikim količinama ugljenih hidrata i zasićenih masti, te nedovoljna fizička aktivnost glavni su razlozi nastanka ovog poremećaja. Velika količina slatkiša, pekarskih proizovda, industrijskijih i gaziranih sokova, zatim mleka, sireva stvara pogodno tlo za razvoj insulinske rezistencije.

Kako prepoznati insulinsku rezistenciju?
Gojaznost, masne naslage na stomaku, stalna pospanost, hronični nedostatak energije, depresija, konstantna žudnja za slatkišima, nagli padovi šećera u krvi najčešći su simptomi ovog poremećaja. Ukoliko imate više od dve ove tegobe potrebno je da uradite analizu krvi, a najpouzdaniji načini utvrđivanja insulinske rezistencije su testovi poput merenja nivoa insulina i glukoze u krvi, te test opterećenja na šećer.

Kako se izboriti sa ovim poremećajem?
Pored brojnih lekova, insulinska rezistencija podrazumeva upravo promenu vašeg lifestyle, i to u prvom redu ishrane. Da biste uspeli da normalizujete nivo insulina i prebrodite insulinsku rezistenciju obavezno smanjite unos prerađenih ugljenih hidrata i zasićenih masti, čime ćete nakon određenog vremena povećati osetljivost ćelija na insulin. A za to je neophodna i redovna fizička aktivnost.

Iz ishrane je potrebno isključiti:
– alkohol
– sve vrste slatkiša
– sve pekarske proizvode
– krompir
– pirinač
– kukuruz
– suvo i kandirano voće
– ananas, banane, dinje
– veštačke, ali i prirodne zaslađivače

Trebaiz ishrane isključiti sve namirnice sa visokim glikemijskim indeksom, jer one izazivaju naglo povećanje, ali i nagli pad šećera u krvi. Ne sme se preterivati ni sa mesom, a preporučujemo da isključite kompletno unos mlečnih proizvoda.

Preporučena hrana:
– riba i riblje ulje
– sve vrste povrća
– umeren unos žitarica celog zrna
– umeren unos mahunarki
– maslinovo ulje, kao i druga biljna ulja poput lanenog
– hrana sa niskim glikemijskim indeksom
– namirnice bogate biljnim vlaknima

Dijeta je prvi zadatak za sve one koji pate od insulinske rezistencije. Međutim, u ovom slučaju ona može biti veoma teška i naporna, jer se telo na sve moguće načine opire, stoga morate biti veoma uporni kako biste povratili zdravlje. Dobra vest je da je insulinska rezistencija izlečiva, ali je morate veoma ozbiljno shvatiti i pristupiti kompletnoj promeni životnog stila u cilju oporavka.

Za klub zdravih navika: Tatjana Popović, Totally Wellness

insulinska rezistencija-insulin-poremećaj-lifestyle-zdravlje-klub zdravih navika-iceberg salat centar

Ukoliko želite da pročitate još health i lifestyle preporuka, pogledajte naš tekst 10 saveta kako skinuti višak kilograma.

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *