Hrana kao analgetic

Bilo da se radi o bolovima u mišićima nakon izuzetno napornog treninga ili simptomima prehlade, neka istraživanja sugerišu da bi se dejstvo analegitika moglo dopuniti određenom hranom. Voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke i brojne druge namirnice mogu učiniti mnogo više za naše telo jer imaju antikoagulantna svojstva, odnosno sprečavaju zgrušavanje krvi, antiinflamatorna gde sprečavaju zapaljenje i antialergijska svojstva.

Za suzbijanje bola, zapaljenja, alergije, zgrušavanja krvi i artritisa, koriste se namirnice koje imaju farmakološka svojstva slična popularnom aspirinu. Na ovom spisku nalaze se đumbir, celer, crni luk, losos, morske alge i drugi plodovi mora, maline, borovnice, trešnje, šljive i mnoga druga hrana. Osim navedenih svojstava, naučno je dokazano i da usporavaju rast tumora, zbog čega se smatraju antikancerogenim.

Celer
Celer, crni luk i peršun poseduju supstance koje opuštaju glatke mišiće krvnih sudova i dovode do njihovog širenja, a takođe sprečavaju preveliko stvaranje kateholamina – hormona koji u stresu povećava krvni pritisak. Stimulišu rad bubrega i podstiču izbacivanje viška vode iz organizma.

Đumbir
Đumbar je zaista čudesni koren. Pre svega poznat je po svojim antiinflamatornim svojstvima zahvaljujući kojima sprečava zapaljenja u organizmu. Odličan je u borbi sa mučninama, pa ga trudnice veoma često piju ujutru na prazan stomak. Posebno sjajne vesti za žene: Jedna studija je pokazala kako je đumbir, naročito u obliku kapsula od 250g ili 500g, jednako efikasan kao ibuprofen u ublažavanju menstrualnog bola!

Trešnje
Studije su otkrile da trešnje mogu pomoći u lečenju gihta – veoma bolnog oblika artritisa koji uzrokuje otečene, vruće, crvene zglobove izazvane povećanjem nivoa mokraćne kiseline u krvi. Takođe sportisti imaju koristi od ove voćke. Naime, u jednoj studiji, atletičari koji su pili sok od trešanja sedam dana pre intenzivnog trčanja, imali su mnogo manju upalu i bol u mišićima nakon trke.

Narandže
Dok vitamin C može da spreči razvoj prehlade i respiratornih infekcija, antioksidans beta-kriptoksantin, koji se nalazi u narandžima i drugom narandžastom voću i povrću poput dinje i batata, pomaže u smanjenju rizika od pojave reumatoidnog artritisa.

Losos
Ne samo što losos predstavlja ukusan i zdrav protein, prepun je i omega 3 masnih kiselina, za koje se pokazalo da smanjuju bol uzrokovan artritisom, naročito u vratu i leđima. U jednoj studiji dokazano je da omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja olakšavaju bol na isti način kao i ibuprofen.

Za klub zdravih navika: Tatjana Popović, Totally Wellness

Da li znate koje naminice greju naše telo? Obavezno pročitajte i pripremite se za zimu.

Hrana kao analgetic

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *