Zdrave namirnice koje smanjuju stres

Hronični stres može ozbiljno uticati na fizičko i emocionalno zdravlje. Ukoliko osećate stalne nalete stresa, potražite prirodne načine da ga ublažite. Postoje brojne zdrave namirnice koje smanjuju stres, a koje vam predlažemo da uvrstite u jelovnik.

Zdrave namirnice koje umanjuju stres

1. Mača prah
Japanska mača je vrsta zelenog, veoma lekovitog čaja, koji se dobija posebnom metodom prerade – parenjem i sušenjem listova, koji se, potom mrve u prah. Bogat je teaninom, aminokiselinom koja poseduje svojsta za ublažavanje stresa.
Dakle, sadrži velike koncentracije flavonoida i teanina, koji povećavaju aktivnost mozga i stvaraju opuštajuće efekte povećavajući nivo serotonina i dopamina.
Studije na ljudima i životinjama pokazale su da mača može ublažiti stres ukoliko sadrži dovoljan nivo teanina.

2. Blitva
Blitva je lisnato zeleno povrće prepuno hranljivih sastojaka za ublažavanje stresa.
Samo 1 šolja (175 g) kuvane blitve sadrži 36% preporučenog unosa magnezijuma, koji igra važnu ulogu u odgovoru organizma na stres.
Nizak nivo ovog minerala povezan je sa stanjima poput anksioznosti i napada panike. Pored toga, hronični stres može iscrpeti zalihe magnezijuma u organizmu, što ovaj mineral čini posebno važnim kada ste pod stresom.

3. Batat
Konzumiranje ugljenih hidrata poput onih koji se nalaze u batatu, može pomoći u smanjenju nivoa hormona stresa kortizola.
Iako su nivoi kortizola strogo regulisani, hronični stres može dovesti do disfunkcije kortizola, što može prouzrokovati upale, bol i druge neželjene efekte.
Batat je prepun i drugih hranljivih sastojaka koji su važni za odgovor na stres, poput vitamina C i kalijuma.

4. Artičoke
Artičoka sadrži visoku koncentraciju biljnih vlakana i posebno je bogata prebiotikom, vrstom vlakna koji hrani prijateljske bakterije u crevima.
Studije na životinjama ukazale su na to da prebiotici poput fruktooligosaharida, koji su koncentrisani u artičokama, mogu pomoći u smanjenju nivoa stresa.
Osim toga, jedan eksperiment pokazao je da su ljudi koji su jeli 5 ili više grama prebiotika dnevno poboljšali simptome anksioznosti i depresije, kao i da visokokvalitetna ishrana bogata prebioticima može smanjiti rizik za razvoj stresa.
Artičoke takođe sadrže mnogo kalijuma, magnezijuma i vitamina C i K, koji su neophodni za zdrav odgovor organizma na stres.

5. Jaja
Jaja se često nazivaju prirodnim multivitaminom zbog impresivnog hranljivog profila. Cela jaja prepuna su vitamina, minerala, aminokiselina i antioksidanasa potrebnih za zdrav odgovor tela na stres.
Cela jaja su posebno bogata holinom, hranljivom materijom koja se u velikim količinama nalazi u samo nekoliko namirnica. Dokazano je da holin igra važnu ulogu u zdravlju mozga i može zaštititi od stresa.

6. Masna riba
Masne ribe poput skuše, haringe, lososa i sardina neverovatno su bogate omega 3 masnim kiselinama i vitaminom D, hranljivim sastojcima za koje je dokazano da pomažu u smanjenju nivoa stresa i poboljšanju raspoloženja.
Omega 3 nisu samo neophodne za zdravlje mozga, već mogu pomoći organizmu da se nosi sa stresom. U stvari, nizak unos omega 3 masnih kiselina povezan je sa povećanom anksioznošću i depresijom.
Vitamin D takođe igra presudnu ulogu u mentalnom zdravlju i regulaciji stresa. Niski nivoi ovog vitamina povezani su sa povećanim rizikom za razvoj anksioznosti i depresije.

7. Brokoli
Kruciferno povrće poput brokolija jedno je od najkoncentrisanijih izvora hrane određenih hranljivih sastojaka uključujući magnezijum, vitamin C i folate, za koje je dokazano da se uspešno bore sa simptoma depresije.
Brokoli je takođe bogat sulforafanom, sumpornim jedinjenjem koje ima neuroprotektivna svojstva i može pružiti umirujuće i antidepresivne efekte.
Pored toga, 1 šolja (184 g) kuvanih brokolija sadrži preko 20% preporučene dnevne doze vitamina B6, čiji je veći unos povezan sa manjim rizikom za razvoj anksioznosti i depresije kod žena.

8. Borovnice
Borovnice sadrže mnogo flavonoidnih antioksidanasa koji imaju moćno antiinflamatorno i neuroprotektivno dejstvo. Oni mogu pomoći u smanjenju upala povezanih sa stresom i zaštiti od ćelijskih oštećenja povezanih sa stresom.
Štaviše, studije su pokazale da konzumiranje hrane bogate flavonoidima poput borovnica može zaštititi od depresije i poboljšati raspoloženje.

Koje zdrave namirnice su na vašoj preporučenoj listi u borbi protiv stresa?

Za Klub Zdravih Navika: Tatjana Popović, Totally Wellness.

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

zdrave namirnice, klub zdravih navika, kzn, zdrave namirnice klub zdravih navika, zdrave namirnice kzn, zdrava hrana, antistres namirnice, namirnice protiv stresa, namirnice u borbi protiv stresa, namirnice koje smanjuju stres, hrana koja smanjuje stres, saveti, Iceberg Salat Centar

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *