Ultrazvuk dojki

Šta je ultrazvuk? Zašto i kada se obavlja ultrazvuk dojki?
Ultrazvučni pregled je radiološka metoda koja omogućava vizuelni prikaz unutrašnjosti snimanog tkiva. Ova vrsta pregleda će olakšati Vašem lekaru da utvrdi postojanje abnormalnosti u samom tkivu. Visokofrekventni zvučni talasi, koje koristi ova mašina, proizvode detaljne i jasne slike unutrašnjosti organa.
Ultrazvučni pregled ne koristi zračenje, neškodljiv je i efikasan, te se smatra bezbednim i za trudnice.
Ultrazvuk dojki je pregled koji se preporučuje ženama svih životnih dobi, a redovni pregledi se preporučuju nakon 30. godine života radi preventivne provere zdravlja grudi.
Ultrazvuk dojki se neretko izvodi i u pratnji mamografije – vrste rendgenskog snimanja, a nekad se može koristiti i umesto pregleda mamografom i to kod:
• trudnica i osoba mlađih od 25 godina (koje ne bi trebalo da budu izložene zračenju mamografa)
• osoba koje imaju gusto tkivo dojke
• provere problema sa implantatima u dojkama.

Priprema za ultrazvuk dojki
Pre izvođenja utrazvučnog pregleda dojki, konzumiranje hrane i pića je apsolutno dozvoljeno. Potrebno je da se osoba pridržava određenih smernica, kao što su:
• Ne nanositi pudere, losione ili kozmetiku na kožu dojke pre pregleda, jer može doći do smetnji na slikama.
• Izbegavati nošenje nakita.
• Ukloniti garderobu od struka pa naviše.

Kako se izvodi ultrazvuk dojki?
Tokom ovog, jednostavnog i bezbolnog pregleda, lekar će tražiti da pacijent ukloni odeću i legne na leđa. Zatim će naneti providni gel koji olakšava prolaz ultrazvučnih talasa kroz kožu.
Transduktor koji se postavlja na Vašu dojku šalje i prima visokofrekventne zvučne talase koji omogućavaju prikazivanje slike unutrašnjosti grudi. Snimak je prikazan na monitoru računara, a sam postupak može trajati do 30 minuta.

Rizici prilikom snimanja dojki ultrazvukom
S obzirom na to da ultrazvučni pregled ne koristi zračenje, posledice i rizici po Vaše telo i zdravlje ne postoje. Nakon završenog pregleda možete se nesmetano vratiti obavljanju svih svakodnevnih aktivnosti.

Prednosti snimanja dojki ultrazvukom
Ultrazvuk dojki pomaže Vašem lekaru da utvrdi postojanje:
• kvržice u grudima, kao i njen sastav i veličinu
• potrebe za dodatnim testovima ukoliko lekar posumnja na izvesne abnormalnosti

Za Klub Zdravih Navika: Dr Vladimir Ćurčić (radiolog), Eurodijagnostika (dijagnostički centar)

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

ultrazvuk dojki, klub zdravih navika, kzn, utrazvuk dojki klub zdravih navika, ultrazvuk dojki kzn, uz dojki, ultrazvuk dojke, ultrazvuk, ultrazvučni pregled, ultrazvučni pregled dojki, pregled dojki ultrazvukom, preventiva raka dojki, pregled dojki bez zracenja, saveti, korisni saveti, saveti lekara, Iceberg Salat Centar

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *