Svež kokos i kokosova voda – zdravstvene prednosti

Kokosov orah koristi se na razne načine, kao hrana i piće (kokosova voda), dodatak jelima i kolačima, u kozmetici, ali i kao lek. Gotovo da ne postoji osoba koja nije probala ili koja ne koristi redovno proizvode od kokosa. Na našem podnevlju kokos se najčešće koristi u vidu kokosovog brašna, kokosovog ulja ili kokosovog mleka. Svež kokos je najmanje zastupljen u ishrani iako je on u tom obliku najzdraviji i predstavlja najveći izvor vitamina i minerala.

Kokos je sa spoljne strane prekriven izrazitom tvrdom korom, a ispod kore u unutrašnjosti kokosa nalazi se kokosova voda i meso kokosa.

Mnogi ne prave razliku između kokosove vode i kokosovog mleka. Kokosovo mleko kao i kokosovo brašno i ulje nastaju od mesa kokosa. Kokosova voda nastaje u samom kokosu pa je zbog toga malo teže naći na našim prostorima.

Kokosova voda ima specifičan sladunjavo gorkasti ukus koji podseća na ukus oraha i ovaj blagotvorni napitak stručnjaci preporučuju za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja, jer je po molekularnom sastavu sličan krvnoj plazmi.

Kokos je energetski bogata namirnica. Na 100 g sadrži čak 35 g masti i oko 350 kalorija. Bogat je vlaknima kojih na 100 g sadrži čak 9 g, a može se pohvaliti i sadržajem kalijuma, fosfora, mangana, selena. U sastavu kokosovog mesa nalazi se gvožđe, cink i vitamin C.

Postoje mnogobrojne zdravstvene prednosti konzumiranja svežeg kokosa i kokosove vode:

– Jača imuni sistem zbog prisustva laurinske kiseline
– Pomaže u procesu gubitka težine jer je nivo masti u kokosovoj vodi izuzetno nizak ,a prednost ovog pića je što stvara osećaj sitosti
– Pospešuje detoksikaciju organizma uz pomoć prisutnih antioksidanata
– Povoljno deluje na nervni sistem zbog visokog sadržaja vitamina B
– Povećava hidrataciju organizma jer sadrži velike količine kalijuma uz malo prirodnih šećera
– Olakšava probavu i varenje zbog velikog sadržaja bioenzima i vlakana
– Pozitvno utiče na krvni pritisak zhavljaujući optimalnom sadržaju elektrolita
– Reguliše nivo PH u organizmu tj pomaže da se eliminiše višak kiselina iz organizma
– Pozitivno utiče na kožu jer sadrži citokinine koji predstvaljaju jedinstvena jedinjena koja usporavaju starenje

Uzevši sve pomenute prednosti u obzir, postavlja se pitanje gde se može kupiti svež kokos i kokosova voda. Zbog tvrde kore i teškog otvarnja, dosta ljudi često odustane od ove egzotične namirnice jer nisu upoznati sa načinom serviranja i konzumacije. Iceberg Salat Centar, kompanija koja uvek prati potrebe i želje potrošača na tržištu lansirala je novi proizvod, organski kokos drink&eat, koji će rešiti dosadašnje probleme oko otvaranja, „razbijanja“,  ljušćenja i ispijanja. Organski kokos drink&eat, prethodno je pripremljen i obrađen, jednostavan za upotrebu i otvaranje i može se konzumirati bilo gde i bilo kada bez korišćenja alata. Viskokvalitetan organski kokos sadrži oko 330 ml kokosove vode i 400 gr kokosovog mesa.

Zbog blagotvornog dejstva na celokupni ljudski organizam, Klub zdravih navika vam toplo preporučuje organski kokos drink&eat.

Organski kokos drink&eat možete kupiti u svim većim Mercator, Idea, Roda i Vero objektima.

kokosova voda, svež kokos, organski kokos, blagodeti kokosa

6

5 komentara

  1. Meso svežeg kokosa možete jesti kao užinu, izrendati preko kaše, ubaciti u šejk ili iseckati u kolač.
   Kokosovu vodicu možete popiti, dodati u ceđeni sok, šejk, musli obrok ili koristiti u kozmeticke svrhe za umivanje i hidrataciju kože.
   Napišite nam za koji ste se način vi odlučili.
   Tim Iceberg salat centra

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *