Šta je clean eating koncept?

Sigurni smo da ste više puta čuli za izraz clean eating, a da li znate šta tačno znači?

Šta se podrazumeva pod pojmom clean eating?
Clean eating koncept podrazumeva hranu koja je važna za regeneraciju i unapređenje zdravlja, te koja je bogata mineralima i vitaminima u svom najprirodnijem obliku. Tu spadaju namirnice poput povrća, voća, mahunarki, integralnih žitarica, proteina biljnog i / ili životinjskog porekla, semenki, koštunjavih plodova, svežeg začinskog bilja, začina i druga prirodna hrana. Ukoliko konzumirate i biljne i životinjske proteine, važno je da pronađete balans obe vrste u cilju postizanja dobrog zdravlja, boljeg raspoloženja, unapređenja rada digestivnog trakta, kako biste imali više energije i brojne druge benefite.

Šarene, atraktivne ambalaže u supermarketima pune su genetski modifikovanih sastojaka, čija je kontinuirana upotreba već odavno dovedena u vezu sa pojavom kancera, gojaznosti, neplodnosti, povišenim krvnim pritiskom, insulinskom rezistencijom, dijabetesom, alergijama i brojnim drugim zdravstvenim problemima. Hrana u veštačkom obliku izaziva preteranu stimulaciju lučenja dopamina, neurotransmitera odgovornog za osećaj zadovoljstva, dovodeći do čestih žudnji za hranom tog oblika.

Nutritivne potrebe variraju u zavisnosti od pola, starosti, nivoa aktivnosti, potreba i stila života. Postoje preporučene dnevne količine hrane koje treba da se unesu kako bismo imali zdravu, izbalansiranu ishranu, neophodnu za održavanje težine i dobro zdravlje. Obično je ženama potrebno manje hranljivih materija nego muškarcima, sa izuzetkom soli i vlakana.

5 načina kako da praktikujete clean eating u svakodnevnom životu:

1. Jedite više povrća i voće
Povrće i voće spada u nesumnjivo najzdravije namirnice na svetu. Sadrže vlakna, vitamine, minerale i brojna druga biljna jedinjenja koja pomažu u borbi sa upalama, te štite ćelije od oštećenja slobodnih radikala.

Zapravo, mnoge sveobuhvatne studije povezuju visok unos voća i povrća sa smanjenim rizikom za razvoj kancera i srčanih bolesti.

Voće i povrće možete da konzumirate sirovo, u salatama, smutijima, ali i kuvano, te bareno na pari. Trudite se da birate plodove organskog porekla, kako biste izbegli pesticide i druge hemikalije.

2. Čitajte deklaracije
Čitanje deklaracija od danas treba da postane deo svakog odlaska u kupovinu hrane. Na deklaracijama se navode brojne informacije o samom proizvodu, kao i spisak sastojaka koje sadrži, te u kojoj količini. Budući da su sastojci na deklaracijama ispisani prema procentu zastupljenosti u proizvodu, lako možete da vidite koji proizvod sadrži koje sastojke u najvećoj meri. Npr. ukoliko na deklaraciji na prvom mestu među sastojcima stoji šećer, to znači da šećera ima više od svih drugih sastojaka u tom proizvodu.

Čitanje deklaracija proizvoda mnoge zbunjuje. Šta jesti umesto proizvoda koji sadrže rafinisane šećere? O ovome i brojnim drugim nedoumicama možete čitati u knjizi “Vodič za kupovinu hrane”.

3. Izbacite iz jelovnika rafinisane ugljene hidrate
Industrijski prerađeni šećeri su u tesnoj vezi sa gojaznošću i brojnim drugim zdravstvenim tegobama. Oni uništavaju ćelije imunološkog sistema, povećavaju kiselost organizma i mogu uzrokovati brojne bolesti.

Ono što je važno da znate jeste da se oni nalaze u gotovo svim prehrambenim industrijskim proizvodima, ne samo u slatkišima. Ima ih u slanim grickalicama, hlebu, pecivima, testenini, mlečnim proizvodima, pa čak i u mesnim prerađevinama.

Moj savet je da veštačke zaslađivače zamenite prirodnim, kao što su kokosov šećer, agava sirup, javorov sirup i organski sirovi med.

4. Isključite iz ishrane industrijski prerađenu hranu
Prerađene namirnice osim dodatog šećera, sadrže i brojne druge aditive, kao što su veštačke boje, arome i pojačivači ukusa, koji takođe mogu imati negativan uticaj na celokupno zdravlje organizma.

Svi aditivi na deklaracijama proizvoda označeni su slovom E i određenim brojem, u skladu sa propisima Evropske unije. U našoj zemlji korišćenje aditiva regulisano je Pravilnikom o prehrambenim aditivima, koji je usaglašen sa regulativom EU.

Na pozitivnoj listi nalazi se 338 aditiva, koji su prema funkcionalnom svojstvu podeljeni u 22 kategorije. Međutim, bez obzira na to što postoje propisana ograničenja, na mnogim ambalažama nije naznačena količina aditiva u proizvodu, već samo njihov naziv.

Dakle, izbegavajte kolače, čokolade i druge slatkiše, kao i grickalice, brzu hranu, burgere, pice, kobasice i drugo prerađeno meso.

5. Kuvajte
Trudite se da što češće sami pripremate obroke, jer je to najbolji način da imate kontrolu nad sastojcima koje unosite u organizam. Kuvanje shvatite kao priliku da snabdete telo hranljivim, celovitim namirnicama koje volite. Počnite sa malim, laganim, brzim obrocima.

Kuvanje može biti veoma zanimljivo i kreativno. Ukoliko vam je potrebna inspiracija, pogledajte kategoriju recepti na našem sajtu.

Za Klub Zdravih Navika: Tatjana Popović, Totally Wellness.

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

clean eating, club zdravih navika, kzn, celan eating klub zdravih navika, clean eating kzn, ciscenje organizma, clean eating koncept, hrana za regenearciju organizma, zdrava hrana, koncept zdrave hrane, hrana za unapredjenje zdravlja, hrana za bolje zdravlje, zdravi recepti, zdrav zivot, saveti, Iceberg Salat Centar

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *