Postporođajna depresija

U saradnji sa Dobro jutro mama, blogom na kojem možete pronaći korisne savete, danas otkrivamo kako postporođajna depresija može uticati na mlade mame kao i na to u kom se trenutku treba obratiti stručnom licu.

Nakon porođaja, hormonalni status žene se menja i nivo estrogena i progesterona se naglo smanjuju, što može dovesti do čestih promena raspoloženja, a može se javiti i postporođajna depresija.

Pored ovih hemijskih faktora, na osećaj koji se javlja kod čak 80 posto žena nakon porođaja, utiču i:
– Manjak sna,
– Neredovna ishrana,
– Kvalitet odnosa sa partnerom i okolinom.

Dolazak bebe i promene koje roditeljstvo donosi, mogu izazvati osećaj straha i nesigurnosti. Kada se na to doda da se po prvi put susrećemo sa velikim brojem novonastalih situacija, nije čudno da se mama (a nekada i tata) oseća frustrirano i nemoćno.

Osećaj o kojem pričamo stručno se naziva „baby blues“(bejbi bluz) i počinje da se ispoljava dan, dva nakon porođaja i može trajati do dve nedelje. Karakteriše ga osećaj tuge, besa i anksioznosti. Takođe, može da dovede do osećaja usamljenosti, gubitka apetitita ili loše koncentracije. Ono što je najupečatljivije, a vezano je za ovo postporođajno stanje jeste osećaj da ne možete adekvatno da se brinete o bebi i da niste spremni i sposobni da joj se posvetite 24/7.

Ukoliko ste se susrele ili se upravo sada borite sa ovim osećanjem, važno je da znate da niste uradile ništa loše i da nije vaša krivica što se osećate tako. Osećaji koje baby blues izaziva su prolazni i u potpunosti normalni.

Ipak, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi kako bi pomogle sebi i olakšale ove dane:
– Odmarajte kad god možete,
– Jedite redovno i hranite se zdravim i nutritivno bogatim namirnicama,
– Pričajte otvoreno sa partnerom o tome kako se osećate,
– Tražite pomoć i oko bebe i oko kućnih poslova.

PODRŠKA I POMOĆ, POSEBNO OD STRANE PARTNERA IGRA VELIKU ULOGU U OVOM PERIODU.

Kada se konsultovati sa stručnim licem zbog situacije u kojoj se nalazite?

Stručnu pomoć možete zatražiti u svakom trenutku ukoliko osetite da vam je potrebna. Stručnu pomoć morate da potražite onda kada shvatite da vam osećaj anksioznosti, straha, besa i nemogućnosti brige o bebi postaje sve jači i izraženiji, umesto da se smanjuje. To se odnosi posebno na period nakon prolaska dve nedelje do mesec dana od porođaja i može voditi do stanja poznatijeg kao postporođajna depresija.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da u Srbiji svaka 5. žena pati od postporođajne depresije. Za razliku od baby blues-a, simptomi postporođajne depresije su znatno izraženiji, slični znakovima prave depresije, traju 4 do 8 nedelja (nekada i do kraja prve godine života deteta) i mogu da budu:
– Napadi panike,
– Neprestano plakanje,
– Nedostatak interesa za seksualne odnose,
– Nedostatak privrženosti bebi i griža savesti zbog toga.

Postporođajnu depresiju doživljava 10-16% majki i neophodno je da se potraži stručna medicinska pomoć. Time što se odlučite da potražite stručnu pomoć ne umanjujete svoju ulogu majke, već pravite pravi i odlučan korak da budete bolje, da budete dobro i za sebe i za svoje dete.

Za Klub Zdravih Navika: Dobro jutro mama.

Pročitajte i članak o braku nakon rođenja deteta.

postporođajna depresija, mama i dete, roditeljstvo, klubzdravihnavika, kzn, icebergsalatcentar, isc, saveti stručnjaka, zdrav život

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *