Omikron soj – simptomi, lečenje, upale pluća usled virusa Covid-19

Omikron je reč sa kojom se verovatno svi najviše susrećemo na dnevnom nivou usled izuzetno visoke aktivnosti virusa Covid-19 u proteklih mesec dana iza nas. Pomenuti Omikron soj je zapravo nova mutacija virusa Korona kojem je bilo dovoljno samo nekoliko nedelja da se proširi u gotovo sve krajeve sveta. Pokazao se kao izuzetno lako prenosiv, a neminovno je vrsta virusa koja je najmanje podložna uticaju vakcina u odnosu na sve dosadašnje oblike Korone zabeležene pre Omikrona.

Šta je Omikron mutacija?
Omikron soj je dakle, poslednji zabeležen i trenutno aktivan oblik virusa Korona, registrovan prvi put u novembru prošle godine u Africi, dok je u Srbiju donet iz Bocvane krajem decembra. Odmah po otkrivanju ovog soja, prevashodno zbog njegove moći super prenosivosti, ali iz zbog mutacija u genomu SARS-CoV-2 Svetska zdravstvena organizacija je Omikron označila kao visoko zabrinjavajuću mutaciju, koja može biti kamen spoticanja za zdravlje kompletne ljudske populacije, kao i zdravstvenih sistema. Zabrinutost SZO se nažalost veoma brzo pokazala kao potpuno opravdana, jer se samo dva meseca nakon otkrivanja Omikrona dešava da je virus zabeležen već u preko 110 zemalja, sa tendencijom daljeg širenja.

Da li se Omikron soj širi brže nego prethodne varijante Korona virusa?
Apsolutno da i primećeno je da je sposobnost širenja veća čak dva do tri puta od prethodnika Delta soja. Ovakva eksplozivna prenosivost se dešava iz razloga što se Omikron vešto i brzo „kači“ za vlažnu unutrašnjost nosa i tako inficiranja ćelije u nosu, uspust neutralizujući antitela u organizmu obolelog pacijenta, odnosno prepoznaje i izbegava imuni odgovor stvoren preležanom bolešću ili vakcinama.

Koji su simptomi Omikrona?
Brojni simptomi su zapravo vrlo slični ili potpuno isti kao i za dosadašnje vrste Korone koje su zadesile čovečanstvo, ali kao najčešće prijavljivane poteškoće pacijenata mogu se izdvojiti:
– Bol u grlu, peckanje krajnika, osećaj izgrebanog ždrela
– Začepljen nos ili curenje iz nosa
– Suv iritirajući kašalj
– Bolovi u mišićima, osećaj oduzetosti tela, naročito u donjem delu kičme i nogama

Pored navedenog vrlo je česta pojava i povišena temperatura, groznice i drhtavice, intenzivne glavobolje, povremene vrtoglavice, kao i generalno dezorjentisanost. Izvesni procenat pacijenata je prijavljivao i gubitak mirisa i ukusa, a kod ugrožene kategorije (stari, sa oslabljenim imuno sistemom, sa udruženim i hroničnim bolestima) zabeležene su i upale pluća.

Koliko teško i ozbiljno stanje jednog pacijenta može biti?
Ono što je ohrabrujuće je da je stepen hospitalizacije od pojave soja Omikron daleko manji nego do sada, a samim tim se lekari nadaju da je došlo do slabljenja virusa. Dalje se očekuje da će se većina pacijenata uspešno izlećiti u kućnim uslovima, što će nadalje neminovno uticati i na smanjenje procenta smrtnosti. No ipak, ne treba zanemariti uticaj koji ima Omikron soj na kompletno funkcionisanje organizma jednog pacijenta i na posledice koje može ostaviti ukoliko se ne leči pravilno i terapiji ne pristupi na vreme, jer u slučaju komplikacija i okasnelog reagovanja i suzbijanja ovog virusa nažalost ipak može doći do ozbiljnih stanja, upala pluća, otkazivanja organa i smrtnog ishoda. Zato, odmah po pojavi prvih simptoma potrebno je javiti se lekaru, zatražiti pregled, analize, lečenje i terapiju, naročito ako je zaraženi pacijent narušenog opšteg zdravlja i slabog imuno sistema.

O čemu je važno posebno voditi računa prilikom oboljevanja od soja Omikron? Primećeno je da ova mutacija prevashodno napada ćelije gornjih disajnih puteva, ali kako je sve individualno od pacijenta do pacijenta nije isključeno da se virus spusti i na pluća, te je od velikog značaja kontrolisati i lečiti ovaj važan organ u našem telu.

Kako da znam da li imam upalu pluća?
Od pojave virusa Covid-19 je veoma česta pojava upale pluća bez simptoma. Za veliki procenat obolelih pacijenata je karakteristično da nemaju bol prilikom udisaja, nemaju kašalj, nije prisutna čak ni povišena temperatura.

Međutim, upala pluća ipak može biti po sredi, a da biste sa sigurnošću utvrdili stepen zdravlja ovog organa preporuka je, nakon konsultacije sa lekarom, pristupiti snimanju pluća CT skenerom ili rendgenom. Predstavljaju potpuno bezbedne, neinvazivne metode koje lekaru odmah po obavljenom snimanju prižaju sve neophodne odgovore.

Snimaje pluća rendgenom i CT snimanje pluća
Rendgen je aparat koji za uspešno snimanje aktivira rendgenske zrake / X zrake poznate i pod nazivom elektromagnetni talasi. Ova mašina se već decenijama uspešno koristi u medicini za snimanje različitih delova tela, pa tako i za snimanje pluća radi utvrđivanja prisustva bilo kakvih abnormalnosti, promena, pneumonija.

CT skeniranje s druge strane koristi kompjutere i rotirajuće rendgenske mašine za vizualizaciju tela u poprečnom preseku. Ovakav pristup snimanju je tehnički izuzetno složeniji i moderniji, te uspešno pruža detaljnije informacije od tipičnih rendgenskih snimaka. MSCT je naročito je pogodan za utvrđivanje prisustva zapaljenja odnosno pneumonije čak i kad je ista u samom začetku, a za uspešno lečenje je upravo ovo najvažniji momenat, jer se ovakvim pristupom u velikom procentu utiče na sprečavanje mogućnosti razvitka bolesti.

Za Klub Zdravih Navika: Dr Vladimir Ćurčić (radiolog), Eurodijagnostika (dijagnostički centar)

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

omikron soj, klub zdravih navika, Covid -19, kzn, omirkon soj klub zdravih navika, omikron soj kzn, koronavirus, korona, lečenje omikrona, lečenje korone, rasprostranjenost korone, simptomi, upala pluća, zdravlje, saveti lekara, zdravstveni saveti, Iceberg Salat Centar

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *