Namirnice koje sadrže vitamin A

Vitamin A je važan vitamin rastvorljiv u mastima. Dolazi u dva oblika: retinol, koji se uglavnom nalazi u hrani životinjskog porekla, i provitamin A ili beta – karoten koji se nalazi u crvenom, narandžastom, žutom i nekim vrstama zelenog voća i povrća.

Obe ove forme vitamina A dostupne su u obliku suplemenata, ali istraživanja sugerišu da se najbolje apsorbuju iz hrane. Pokazalo se da je konzumiranje hrane bogate vitaminom A važno za održavanje reproduktivnog zdravlja, vida i imunološkog sistema.

Zdravstvene prednosti vitamina A
Vitamin A je neophodan za optimalno zdravlje čoveka, te ima brojne pozitivne efekte na organizam.

1. Poboljšava zdravlje očiju
Dovoljan unos vitamina A pomaže u održavanju zdravlja mrežnjače i sprečava starosnu degeneraciju makule.


2. Jača imunološki sistem
Imunološki sistem je složena kolekcija različitih ćelija koje organizam održavaju zdravim. Vitamin A igra presudnu ulogu u pomaganju ovim ćelijama da komuniciraju i efikasno se regulišu.


3. Unapređuje reproduktivno zdravlje
Vitamin A pomaže u više aspekata ljudskog reproduktivnog sistema. Dovoljne količine ovog vitamina u ishrani pomažu u sprečavanju urođenih mana i smanjuju rizik za razvoj neplodnosti kod oba pola.

Preporučena dnevna doza
S obzirom na to da čovekovo telo ne može da proizvede vitamin A, važno je da ga unosimo kroz ishranu. Odraslim osobama potrebno je u proseku između 700 i 900 mikrograma vitamina A dnevno.  O uvođenju suplemenata ovog vitamina obavezno se konsultujte sa lekarom.

Namirnice koje sadrže vitamin A

Losos
Osim što je odličan izvor omega 3 masnih kiselina,  koje su ključne za razvoj mozga i nervnog sistema, losos sadrži i vitamin A, koji jača imunološki sistem, te pozitivno utiče na zdravlje očiju.


Jetra
Jetre različitih životinja, poput jetre jagnjetine, govedine ili teletine predstavljaju najbogatiji izvor vitamina A. Kako ne bi došlo do prevelikog unosa ovog vitamina ne preporučuje se konzumiranje jetre više od jednom nedeljno.


Tuna
Tuna takođe sadrži vitamin A, zahvaljujući kojem pozitivno utiče na imunološki sistem. Osim toga, ova riba bogata je proteinima, što pogodno utiče na mišiće, kosu, kožu i nokte. Sadrži i veliku količinu omega 3 masnih kiselina.


Batat
U 100 g batata ima 384 % preporučene doze vitamina A. Ljudima koji praktikuju vegansku ishranu slatki krompir predstavlja neprocenjiv izvor ovog vitamina.


Spanać
Jedna porcija spanaća od pola šolje sadrži više od 570 mikrograma vitamina A. Bez obzira na to da li jedete sirov, u smutiju ili kuvani spanać, konzumiranje ovog povrća je odličan način da istovremeno u organizam unesete dovoljne količine biljnih vlakana i vitamina.


Šargarepa
Kao mnoge druge narandžaste namirnice i šargarepa je odličan izvor beta-karotena. Pola čaše sirove šargarepe sadrži više od 450 mikrograma vitamina A. To je razlog zbog kojeg se šargarepa smatra korisnom namirnicom za vid.


Dinja
Vitamin A se može razgraditi kada se zagreje, pa su sirovi izvori ovog mirkonutrijenta veoma važni. Dinja se gotovo uvek jede sirova, pa uključivanjem ove vrste voća u ishranu možete povećati unos vitamina A. Pola čaše dinje ima 135 mikograma vitamina A.


Paprika
Kada je vitamin A u pitanju važna je boja paprike. Crvena paprika sadrži značajnu količinu vitamina A, skoro 120 mikrograma u porciji od pola šolje. S druge strane, zelena paprika ima samo 18 mikrograma vitamina A.

Za Klub Zdravih Navika: Tatjana Popović, Totally Wellness.

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

klub zdravih navika, kzn, iceberg salat centar, isc, blog, ishrana, saveti, vitamini, zdrava ishrana

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *