Alergija na hranu kod dece

Iako veoma retke, alergije na hranu izazivaju kod roditelja veliki strah. Sa pedijatrom, doktorom Radetom Ružićem razgovarali smo na tu temu i on nam je dao odgovore na neka od najčešćih pitanja.

Kada prvi put može da se javi alergijska reakcija kod dece?

Praktično odmah po rođenju deteta, iako je to zaista retkost. Uglavnom se javljaju između drugog i trećeg meseca i odnose se na različite proteine namirnica.  Dete tada pije samo mleko to je zapravo alergija na proteine kravljeg mleka.

Koji su najčešći alergeni?

Svaka namirnica može biti potencijalni alergen. Neke namirnice koje imaju jači potencijal da izazovu alergijsku reakciju su: orašasti plodovi (orah ,badem,lešnik), bobičasto crveno voće (jagoda,malina,kupina), jaje,riba, morski plodovi. U suštini, alergije na proteine hrane su izuzetno retke i kod najvećeg broja dece se ne javljaju.

Kako prepoznati da je u pitanju alergijska reakcija i koji su simptomi?

Postoje dva tipa alergijskih reakcija. Rane alergijske reakcije se javljaju odmah i to u vidu urtikarije (koprivnjače), crvenih pečata po različitim delovima tela,. Otok usana i ti simptomi jesu razlog da se dete odvede kod pedijatra. Tada će pedijatar uključiti (dati) neophodnu terapiju.

Simptomi kasnijeg tipa alergijskih reakcija jesu krv u stolici, ekcem, povraćanje, grčevi u stomaku ili dijareja. Naravno i tada ćete odvesti dete kod pedijatra da ga pregleda. U ovom slučaju se uglavnom ne uključuje terapija već se namirnica na koju se posumnja da je izazvala alergijsku reakciju, isključuje iz  ishrane. Ukoliko se tegobe smire, a obično se tako desi, onda se sa tom namirnicom pauzira na određeni period. Kod alergijskih reakcija na određenu namirnicu kod dece je važno da znate da ne traju dugo. Već za par meseci mogu da se polako, uz praćenje, vrate u ishranu.

Za razliku od odraslih kod kojih, kada se javi alergijska reakcija na određenu namirnicu, ona obično bude trajna.

Koja se terapija primenjuje kod alergijskih reakcija?

Kada roditelj dovede dete kod pedijatra, koje od simptoma ima urtikariju, onda se u slučaju da je potrebno primenju akutna terapija(antihistaminici,kortiko  preparati). Ako terapija nije neophodna, onda se samo izbacuje namirnica koja je izazvala alergijsku reakciju. Ukoliko se ne zna na koju je namirnicu dete odreagovalo, jer je tokom obroka bila kombinacija nekoliko različitih namirnica, sistemom eliminacije izbacuje se prvo namirnica koja predstavlja najveći alergen ( npr.jaje je veći alergen od krompira, pa će se prvo izbaciti jaje).

Da li treba izbegavati namirnice koje sadrže konzervanse?

U prvom periodu, odnosno tokom uvođenja nemlečne ishrane (do navršene prve godine), detetu se ne daju namirnice koje sadrže u sebi konzervanse. Deca ne bi trebalo da konzumiraju kupovne sokove, sem onih namenjenih bebama koji su kontrolisani,slatkiše ili gotovu hranu. To se ne odnosi na kašice za bebe, jer su one prečišćene i pravljene namenski za bebu. Svakako je najbolje da se bebama spremaju kašice, ali nekada, kada iz nekih tehničkih razloga roditelji nisu u mogućnosti da stignu da ih naprave naravno da mogu da koriste kupovne.

Alergije su retke, ukoliko se jave uglavnom su bezopasne i jako su retki tipovi ranih faza koji su opasni. Alergija se ne treba plašiti, već deci slobodno uvoditi namirnice adekvatne za njihov uzrast, odnosno mesec u kojem se nalaze.

Za Klub Zdravih Navika: Dobro jutro mama, Dr Rade Ružić

Pogledajte i članak Odnosi sa vršnjacima i roditeljima

 

 alergija na hranu,klubzdravihnavika, kzn, icebergsalatcentar, isc, doktor, dr, ishrana, namirnice, alergije

Izvor fotografije: Bebologija

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *