Koji su simptomi menopauze i kako ih ublažiti?

Simptomi menopauze su raznovrsni, ali onaj najčešći je gojenje. S obzirom na smanjeno lučenje estrogena u periodu menopauze, metabolizam se usporava zbog čega najčešće dolazi do nagomilavanje kilograma. Naime, brojna istraživanja su pokazala da tada kada menopauza počinje, između 50. i 65. godine, žene se ugoje u proseku oko pet kilograma, naročito u predelu struka. Kada je u pitanju rana menopauza, problemi sa gojenjem znaju da budu i više izraženi. Osim estrogena, za ovo je kriv i hormon jajnika, estradiol, čije smanjeno lučenje izaziva osećaj gladi i to mnogo više nego obično. Baš zbog toga, žene u periodu menopauze unose veću količinu hrane, dobijaju kilograme, a pritom nisu mnogo fizički aktivne. Ovo može da uzrokuje brojne ozbiljne zdravstvene probleme, poput kardiovaskularnih oboljenja.

Genetika, loša ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i emocionlani stres su takođe česti simptomi menopauze, pa je važno da u jelovnik uključite ponešto iz svake grupe namirnica kako bi ishrana bila uravnotežena i raznovrsna, a time i simptomi menopauze manje izraženi. Pod to se podrazumevaju integralne žitarice celog zrna (najbolje bez glutena), proteini biljnog i/ili životinjskog porekla, zdrave masti (koštunjavi plodovi, avokado, riba, nerafinisana ulja), super namirnice (maka, moringa, spirulina), voće i povrće i optimalan unos vode.

Mnoge zene nas pitanju kako da smanjiti simptome menopauze. Posebno korisne namirnice da se smanje simptomi menopauze i spreči rana menopauza mogu biti one koje sadrže fitoestrogene – biljna jedinjenja slična estrogenu. Pojedina istraživanja utvrdila su da ona doprinose hormonskoj ravnoteži, jer imaju sličnu strukturu ženskim polnim hormonima, pa mogu da zavaraju organizam i stvore privid veće količine estrogena, čime se umanjuju brojne neprijatne nuspojave. Kada menopauza počinje, njih treba konzumrati u što većoj meri. Fitoestrogena ima u soji, lanenom semenu, biljnim uljima poput kokosovog, u mahunarkama kao što je pasulj, zatim u trešnjama, jabukama, šargarepi i kormpiru.

Kako izbeći gojenje u menopauzi – SAVETI

Kada menopauza počinje treba isključiti sve rafinisane ugljene hidrate iz ishrane, a uvedite žitarice celog zrna jer one spadaju u komleksne ugljene hidrate koji organizmu obezbeđuju dovoljnu količinu energije i pružaju osećaj sitosti.

Ne zaboravite da unosite proteine i masti svakodnevno! Jedite ribu dva do tri puta nedeljno, po mogućnosti morsku jer ona sadrži preko potreban jod, omega 3 i omega 6 masne kiseline. Rana menopauza može da se uspori unošenjem ove namirnice.

Fokusirajte se na zeleno lisnato povrće, ali i voće, posebno jabuke jer sadrže pektin koji poboljšava elastičnost krvnih sudova i održava optimalan nivo šećera u krvi. Paradajz se posebno izdvaja kao povrće koje je odlično kada menopauza počinje jer je prepun likopena, antioksidansa koji sprečavaju degenerativne promene do kojih može doći u ovom periodu života. Sadrži i vitamin K, koristan za ublažavanje nervne napetosti.

Kakvi su vaši simptomi menopauze? Podelite vaša iskustva sa nama!

Za klub zdravih navika: Tatjana Popović, Totally Wellness

kada menopauza počinje, menopauza, hormoni, Iceberg Salat Centar, stručni saveti, saveti za ublažavanje menopauze, rana menopaiua, simptomi menopauze, kako odložiti menopauzu, klub zdravih navika

Kako biste maksimalno izbegle nabacivanje kilograma tokom ovog perioda, pročitajte i naš tekst koliko hrane po obroku je dovoljno.

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *