Izbacivanje viška vode iz organizma

Izbacivanje viška vode iz organizma je moguće, sprovesti za kratko vreme, uz nekoliko promena u ishrani koje će vam pomoći da započnete i proces skidanja suvišnih kilograma.

Neugodan osećaj nadutosti može biti rezultat gastrointestinalnih problema, ali može biti uzrokovano i zadržavanjem viška vode u telu.

Postoji mnogo faktora koji mogu da uzrokuju zadržavanje vode, a jedan od najčešćih je preveliki unos soli. Bubrezi regulišu količinu vode koju telo održava ili izlučuje. Ukoliko konzumirate obroke sa visokom količinom natrijuma, bubrezi će zadržavati vodu kako bi razblažili taj visok nivo soli.

Takođe, hormonske promene tokom menstrualnog ciklusa mogu izazvati natečenost. U jednoj kanadskoj studiji, žene su prijavile da je zadržavanje tečnosti doseglo vrhunac prvog dana menstruacije, stoga možete primetiti obrazac nadimanja, koje se dešava u isto vreme svakog meseca.

Izbacivanje viška vode iz organizma je proces koji, bez obzira na uzrok, je prirodno da želite pokrenuti i ubrzati. Pred vama je 6 najboljih načina da to učinite:

1. Pokrenite se
Umerene vežbe mogu da vam razbistre um, te poprave tonus mišića i – kao bonus – stimulišu izbacivanje viška vode iz organizma. Znojenjem se oslobađa voda iz tela, kao i elektroliti poput natrijuma, koji mogu biti uzrok podbulosti.

2. Izbacite prerađene namirnice iz jelovnika
Tri četvrtine unosa soli potiče od prerađene i restoranske hrane, pa ukoliko umesto industrijski prerađenih namirnica jedete hranu u prirodnom obliku, kao što su voće, povrće, mahunarke, žitarice celog zrna, organsko meso, riba, orašasti plodovi i semenke, te pripremate obroke kod kuće, prirodno ćete stimulisati izbacivanje viška vode iz organizma. Osim toga, industrijski prerađene namirnice sadrže i brojne veštačke aditive, koji takođe mogu uticati na zadržavanje vode u telu. S vremena na vreme trebalo bi da sprovedete detoks kako biste očistili i podstakli jetru da izbacuje štetne materije iz organizma, uključujući i višak vode.

3. Jedite hranu bogatu kalijumom
Natrijum i kalijum se međusobno uravnotežuju, pa ukoliko unosite namirnice koje sadrže natrijum, potrudite se da jedete i hranu bogatu kalijumom, kako biste sprečili zadržavanje vode u organizmu. U ishranu uključite kokosovu vodu, brokoli, peršun, batat, bundevu, narandže, suvo voće poput šljiva, te tamnozeleno lisnato povrće.

4. U ishranu dodajte i magnezijum
Magnezijum je još jedan elektrolit, koji pomaže u regulisanju ravnoteže tečnosti u telu. Zeleno lisnato povrće, avokado, bademi i pasulj odlični su izvori ovog minerala.

5. Pijte vodu
Konzumiranje vode pomoći će vam da razblažite nivo natrijuma u telu. Iako se nivoi hidratacije razlikuju, Američki institut za medicinu preporučuje ženama i muškarcima da svaki dan konzumiraju 2,7 i 3,7 litara vode iz hrane i pića.

6. Ograničite unos ugljenih hidrata
Konzumiranje ugljenih hidrata neće direktno uzrokovati zadržavanje vode. Međutim, za svaki gram ugljenih hidrata koji se skladišti u organizmu kao glikogen, telo zadržava oko 3 grama vode. Na taj način telo održava ravnotežu. Ali kada unesete manje ugljenih hidrata ili niži broj kalorija, potrošićete glikogen, a time i vodu.

Na taj način za nekoliko dana (od 5 – 10) možete izgubiti 4 i više kilograma, koji zapravo predstavljaju višak vode. Nakon toga, ukoliko želite da nastavite sa korekcijom težine, očekuje vas da pazite na režim ishrane, ali i da povedete računa o kvalitetu namirnica koje svakodnevno konzumirate. U ovom tekstu pročitajte kako da otpočnete promenu ishrane.

Za Klub Zdravih Navika: Tatjana Popović, Totally Wellness.

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

izbacivanje viška vode iz organizma, klub zdravih navika, kzn, izbacivanje viška vode iz organizma klub zdravih navika, izbacivanje viška vode iz organima kzn, višak tečnosti, izbacivanje viška tečnosti, višak vode, višak tečnosti, regulisanje kilograma, uklanjanje suvišnih kilograma, načini za uklanjanje viška vode iz organizma, najbrži način za uklanjanje viška vode iz organizma, nadutost, uklanjanje nadutosti, saveti, biti fit, fit način života, stručni saveti, Iceberg Salat Centar

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *