Ishrana u trudnoći

Da li trudnica zaista treba da jede za dvoje?

U trudnoći telo žene prolazi kroz brojne hormonske i telesne promene. Vrlo često, u želji da svojoj bebi obezbede pravilan rast i razvoj, buduće mame imaju jako puno nedoumica kada su u pitanju namirnice koje je potrebno unositi u organizam, odnosno koje nije preporučljivo konzumirati. Od pojedinih nutricionista možemo čuti da se tokom trudnoće, a kasnije i tokom dojenja izbegavaju namirnice koje su potencijalni alergeni (jaja, kravlje mleko, orašasti plodovi) zbog bebe. Istina je da tokom trudnoće možete unositi sve namirnice koje ste jele i u periodu kada niste bile trudne. Ono što u trudnoći ne bi trebalo konzumirati jesu nedovoljno termički obrađeni meso i jaja (zbog bakterije salmonele). Tokom trudnoće izbegavajte i neke sireve koji se prave od nepasterizovanog mleka (feta, bri, plavi sirevi, kamember) zbog mogućeg prisustva bakterije listerije, koja može da izazove prevremeni porođaj ili pobačaj.

Takođe se postavlja pitanje: Da li konzumacija kafe smeta bebi se vrlo često postavlja. Odgovor je da ne smeta, ali ukoliko se pije umereno, odnosno ukoliko se ne preteruje sa njenim unosom.

Kada je reč o šećeru i ishrani trudnica, glavna preporuka je da ga smanjite. Kada koristite šećer, Vi unosite samo prazne kalorije i ukoliko ih unosite prekomerno mogu Vas uvesti u gestacijski dijabetes. Ono što svakako treba izbegavati jesu saharin i aspartam. Sa druge strane, ukoliko trudnica nema probleme sa viskom pritiskom ili radom bubrega, količine soli koje unosi nije potrebno korigovati.

Karakteristično za drugo stanje je i žudnja za određenim namirnicama, iako se njen tačan uzrok ne zna. Neki stručnjaci kažu da su za food cravings odgovorni hormoni, dok drugi tvrde da su u pitanju emotivni razlozi.

Ono što je bitno da unosite ishranom tokom trudnoće su namirnice bogate Omega-3 masnim kiselinama, kao što je riba. Ukoliko trudnica ribu konzumira retko, može unositi namirnice poput: orašastih plodova (orah, lešnik, pistaći), semenki (lan, budnevino seme), zelenog lisnatog povrća (spanać, zelena salata), kelju i brokoliju. Izaberite namirnice koje volite i pomoću njih obezbedite Vašem organizmu dovoljnu količinu Omega-3 masnih kiselina.

Ishrana tokom trudnoće treba da bude što raznovrsnija i izbalansirana. Tada se ne drže nikakve dijete. Tokom čitave trudnoće nivo gvožđa se proverava laboratorijskim analizama. Gvožđe se najbolje resorbuje iz namirnica životinjskog porekla (crvena mesa, živina, riba), ali ga ima i u namirnicama biljnog porekla (brokoli, karfiol, prokelj, kupus, zelena salata, zelena paprika, pasulj, avokado…). Ukoliko se prilikom analiza primeti niži nivo gvožđa, koji se najčešće javlja u trećem trimestru, ginekolozi obično uvedu odgovarajuću suplementaciju- gvožđe sa vitaminom C.

Ono što svaka trudnoća donosi jeste i porast telesne težine. Iako je svaka trudnica posebna priča, okviran i poželjan porast težine jeste između 9 i 16 kilograma. Ukoliko trudnica tokom prvog trimestra ima problem sa mučninama, neretno se dešava i da izgubi nekoliko kilograma. Sa druge strane, neke trudnice dobiju i koji kilogram više – to se uglavnom dešava kod onih žena koje su pre trudnoće bile na dijetama, jer se onda opuste i ne vode računa o količini vrsti hrane koje unose u organizam. Sve je to normalno i vrlo je bitno još jednom napomenuti da TRUDNICE NE SMEJU DA DRŽE DIJETU.  Tokom i neposredno nakon porođaja izgubi se između 9-11 kilograma.

I za kraj, fraza koja se jako često čuje: TRUDNICA SADA TREBA DA JEDE ZA DVOJE. Ili ipak ne treba? Naravno da nije potrebno jesti za dvoje, ali je potrebno povećati kalorijski unos u drugom i trećem trimestru. U drugom trimestu povećajte unos za 300 kcal (jedna šolja jogurta od 250 ml ima 143 kcal, jedna jabuka ima oko 120 kcal, jedna banana 89 kcal), a u trećem trimestru kalorijski unos trebalo bi da bude povećan za 500 kcal dnevno.

Za Klub Zdravih Navika: Tatjana Stevanović Dijetetičar-nutricionista

Pogledajte i članak Ishrana odojčeta u prvoj godini.

 ishrana trudnica,klubzdravihnavika,kzn, icebergsalatcentar, isc, recepti, zdravi recepti

2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *