Hrana za zdravu jetru

Bez obzira na to što jetra ima sposobnost regeneracije, važno je da vodite računa o njenom zdravlju. Dobra funkcija ovog organa pre svega zavisi od onoga što unosimo u organizam. Hrana za zdravu jetru podrazumeva namirnice bogate hranljivim materijama, kao što su vitamini, minerali i brojni antioksidansi.

Da biste podržali funkciju jetre, izbegavajte masnu, pohovanu i začinjenu hranu, šećer, kao i industrijske proizvode pune aditiva i drugih štetnih supstanci. Kupovne mlečne proizvode životinjskog porekla zamenite biljnim varijantama, a ukoliko jedete meso birajte piletinu, ćuretinu i ribu. Voće, povrće, ali i integralne žitarice celog zrna uključite u svakodnevni meni. Takođe je važno da prestanete sa lošim navikama kao što su pušenje i konzumiranje alkoholnih pića.

Povezanost jetre i proleća
Prema tradicionalnoj kineskoj medicini proleće predstavlja vreme buđenja i obnove životne energije ”ki”, koja se u proleće povezuje sa zdavljem jetre i žučne kese. Zato bi tokom ovog godišnjeg doba trebalo da birate namirnice koje podržavaju prirodnu detoksikaciju ovog organa, te mu pružaju potrebnu životnu snagu.

Hrana za zdravu jetru

1. Citrusi
Sve vrste citrusnog voća poznate su po tome što utiču na izbacivanje toksina iz organizma. Sadrže velike količine antioksidanasa, poput vitamina C, koji štite jetru od oštećenja. Limun aktivira enzime jetre koji ubrzavaju proces detoksikacije, a grejpfrut sadrži antioksidanse naringenin i naringin, koji štite tkivo jetre od oštećenja.

2. Beli luk
Beli luk aktivira enzime koji pospešuju izbacivanje toksina iz organizma, a budući da sadrži i vitamin C, odličan je u borbi sa slobodnim radikalima koji oštećuju ćelije jetre. Bogat je selenom, kao i vitaminom B6 koji ima antiinflamatorna svojstva, pa leči zapaljenje jetre. Međutim, ne treba preterivati sa ovim povrćem, jer zahvaljujući alicinu, može izazvati toksičnost jetre ako se uzima u velikim količinama.

3. Maslačak
Poznato je da polisaharidi u maslačku smanjuju opterećenje na jetru i podržavaju njenu sposobnost stvaranja žuči. Takođe pomažu jetri da filtrira potencijalno štetne hemikalije iz hrane. Maslačak je takođe dobar izvor vitamina C, jednog od najkorisnijih vitamina za imunološki sistem. Od korena maslačka možete da napravite fantastičan čaj koji pomaže jetri da oslobodi telo od toksina.

4. Zeleni čaj
Budući da je bogat katehinima, koji čiste telo i podržavaju zdravlje jetre, zeleni čaj je odlična namirnica za jačanje ovog organa. Jedno japansko istraživanje otkrilo je da je svakodnevno konzumiranje zelenog čaja povezano sa poboljšanim krvnim markerima zdravlja jetre.

5. Špargla
Ovo povrće ima brojne zdravstvene prednosti, a jedna od njih je svakako i jačanje zdravlja jetre. Budući da je odličan diuretik, špargla veoma povoljno utiče na rad jetre. Njeni sastojci asparagin, vanilin i spargaurin podstiču izbacivanje štetnih materija iz organizma.

6. Bobičasto voće
Bobičasto voće, a naročito borovnice, štite jetru od toksina, doprinose njenoj regeneraciji, te normalizuju njen rad. Pogotovo se preporučuju onima čija je jetra oštećena alkoholom ili pušenjem. Neke studije sugerišu da ekstrakt borovnice usporava rast ćelija karcinoma jetre. Međutim, za ovu tvrdnju potrebno je više istraživanja.

7. Tamnozeleno povrće
Brokoli, kelj, spanać kao i mnoge druge vrste tamnozelenog povrća sadrže glutation, koji povećava sposobnost jetre da eliminiše sve otrove i štetne supstance iz tela. Osim toga, prokelj i brokoli sadrže sumpor, koji štiti organizam od otrova iz hrane, vazduha i vode.

8. Šargarepa
Šargarepa je jedan od glavnih izvora karotenoida zvanih beta-karoten, koje telo pretvara u vitamin A. Karotenoidi pomažu u održavanju jetre zdravom. Naime, jetra proizvodi žuč, koja uklanja otpad, ali žuč ostaje u jetri ili žučnoj kesi dok masti ne uđu u tanko crevo i ne pokrenu njeno oslobađanje. Karotenoidi su rastvorljivi u mastima, pa kada jedete šargarepu, karotenoidi iz nje stimulišu protok žuči i izbacivanje otpada.

Za Klub Zdravih Navika: Tatjana Popović, Totally Wellness.

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

hrana za zdravu jetru, klub zdravih navika, kzn, hrana za zdravu jetru klub zdravih navika, hrana za zdravu jetru kzn, zdrava jetra, Iceberg Salat Centar

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *