5 namirnica koje jačaju imunološki sistem

Iako mnogi smatraju da naš imunološki sistem u najvećoj meri zavisi od genetskog nasleđa, mnogo veći uticaj na zdravlje čoveka imaju njegov životni stil, ishrana i uslovi u kojima živi. Da bismo se uspešno izborili sa bolestima, naš imunološki sistem mora biti u ravnoteži, jer čim je ravnoteža narušena javljaju se infekcije, alergije i razna oboljenja. Hronični stres, sve lošija ishrana i kvalitet namirnica koje unosimo smanjuju i slabe funkcije odbrambenog sistema što naposletku može uzrokovati manje ili veće poremećaje u organizmu. Promena stila života, smanjenje telesne težine, fizička aktivnost, odmor kao i podizanje otpornosti na svakodnevni stres mogu normalizovati imunološki sistem.

Predstavljamo vam 5 namirnica koje dokazano jačaju imunitet:

1. Umeboši šljive
Japanska umeboši šljiva ima najjača antioksidativna svojstva zahvaljujući kojima jača imunološki sistem. Neutrališe kiselost organizma i ublažava crevne probleme, uključujući i one uzrokovane mikroorganizmima. Budući da je izuzetno kisela i slana pojedite pola ploda, a drugi deo ostavite za sledeći dan. Nemojte bacati koošticu kada iskoristite šljivu, već je sačuvajte i koristite u slučaju digestivnih tegoba, poput bola u želucu nakon obilnog obroka. Tada je potrebno da sisate košticu oko 20 minuta.

2. Zeleno povrće       
Jedite zeleno povrće poput spanaća, kupusa, kelja i brokolija najmanje dva puta dnevno. Ova hrana najčešće nedostaje modernim reežimima ishrane, a ubraja se među najdelotvornije prirodne namirnice za jačanje imunološkog sistema. Zeleno povrće obiluje vitaminima A, C, E i K, kao i mineralima poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka i drugih.

3. Pečurke
Razne vrste pečurki mogu pomooći organizmu u jačanju imunološkog sistema. Lekovite gljive kao što su shiitake, reishi i maitake naročito su korisne, jer stimulišu ćelije odgovorne za imunološki sistem da se razmnožavaju. Mnoge od njih sadrže jedinjenja koja imaju antivirusna i antibakterijska svojstva i pomažu organizmu u odbrani od raznih infekcija i drugih organskih poremećaja.

4. Beli luk
U našem narodu najpoznatija namirnica za jačanje imunog sistema. Naime, alicin iz belog luka efikasan je u borbi sa virusima, gljivicama i parazitima. Ova začinska biljka sadrži više od 200 biološki aktivnih materija, smeštenih najviše u njegovoj lukovici. Obiluje eteričnim uljima, vitaminima A, B1, B2 i C, od minerala sadrži kalijum, gvožđe, sumpor, jod, kalcijum, fosfor i selen. Svi sastojci su veoma koncentrovani, tako da je lekovit i u malim količinama.

5. Ekstra devičansko maslinovo ulje
Maslinovo ulje predstavlja glavnu komponentu zvanično najzdravijeg režima na svetu – mediteranske ishrane. Zbog toga vam savetujemo da uvedete ovaj prirodni lek za jačanje jetre, a time i imunog sistema. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama, vitaminom E, sterolima i polifenolima.

Recept za napitak od maslinovog ulja i limuna
Pomešajte 1 kašiku ekstra devičanskog maslinovog ulja i 1 kašiku limunovog soka. Popijte ovaj miks svako jutro pre doručka.

Za klub zdravih navika: Tatjana Popović, Totally Wellness – Prvi sertifikovani health coach u Srbiji

Imunološki sistem, Iceberg Salat Centar

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *