Žudnja za slatkim – kako smanjiti unos šećera

Koliko šećera unosite u organizam? Koliko jaka je vaša žudnja za slatkim na dnevnom nivou?

Iako postoje mnogi fizički faktori koji doprinose žudnji za šećerom, poput hormonske neravnoteže ili nedostatka vitamina i minerala, navike u ishrani takođe su odraz načina života, uključujući mentalna i emocionalna stanja.

Da li ste ispunjeni na polju karijere? Kakav je kvalitet vaših odnosa? Da li vežbate redovno? Koliko radite na sebi?

Ova područja nazivamo primarnom hranom. Primarna hrana je više od onoga šta nam je servirano u tanjiru. Ona predstavlja sve što nas čini ostvarenima kao bića i podrazumeva četiri ključna aspekta: ispunjenost u ljubavnom životu, redovnu fizičku aktivnost, ostvarenost na polju karijere, kao i duhovnu praksu, koja se ogleda kroz rad na sebi.

U drugu ruku, sve što svakodnevno unosimo u telo putem ishrane zapravo predstavlja sekundarnu hranu.

Dakle, primarna hrana nas hrani iznutra i ne može biti kompenzovana bilo kojom namirnicom, čak i u slučaju potpuno izbalansirane ishrane. Stoga, ljubav, zagrljaji, dodir, poljupci, tople kupke, masaža, meditacija, muzika, zabava, sloboda, izražavanje, priroda, druženje sa prijateljima i druge životne stvari ishranjuje našu dušu.

Kada je primarna hrana uravnotežena i kada živimo ono što zaista želimo, hrana koju jedemo postaje sekundarna.

Upravljajte svojim žudnjama za šećerom

Jednom kada utvrdite osnovni uzrok žudnja za slatkim, postoji mnogo načina da ih kontrolišete, smanjite unos šećera, a da se pri tome ne odreknete slatkiša u potpunosti.

Dajte prioritet oblastima svog života kojima je potrebno više pažnje. Svako od nas je individua za sebe, svako od nas drugačije reaguje na stres, te svakome od nas različite stvari mogu podstaknuti želju za šećerom, što naposletku rezultira različitim navikama u ishrani.

Predstavljamo vam nekoliko načina uz koje možete upravljati žudnjama za šećerom:

1. Spavajte dovoljno

Istraživanja pokazuju da skraćeni ciklus spavanja može dovesti do većeg stresa i povećanog apetita. Nedostatak sna takođe je povezan sa većim unosom slatkih pića. Kada ste neispavani, prirodno želite da unesete u organizam nešto što će vam pružiti energiju u momentu.

Preporuka je da spavate 7 – 9 sati. Međutim, važno je da osigurate da sati spavanja budu što mirniji, kako biste mogli da izvučete maksimum iz svog dana.

Isključite sve elektronske uređaje najmanje 30 minuta pre nego što planirate da odete na spavanje. Plava svetlost uređaja može poremetiti prirodnu proizvodnju melatonina, hormona koji telu daje znak da je vreme za spavanje.

2. Balansirajte ishranu

Žudnja za slatkim se može obuzdati ukoliko jedete raznovrsne celovite namirnice u normalnim količinama, posebno između obroka. Prihvatanje bio-individualnosti je od presudnog značaja prilikom određivanja koja hrana najbolje odgovara vama i vašem jedinstvenom telu. Da biste upravljali žudnjama koje imate, slušajte svoje telo. Na primer, žudnja za slatkim ujutru, može se obuzdati tako što ćete umesto da sipate šećer u kafu ili čaj, dodati borovnice, bogate prirodnim šećerom i vlaknima, u ovsenu kašu ili smuti za doručak. Imajte na umu pravilo 80 / 20 kada uravnotežujete ishranu. Sve dok se većinu vremena držite zdrave ishrane, sigurno se možete prepustiti omiljenim namirnicama, poput crne čokolade ili domaćeg bezglutenskog hleba od bundeve.

3. Čitajte deklaracije na prehrambenim proizvodima

Pre kupovine ili konzumiranja prehrambenih industrijskih proizvoda, važno je da obratite pažnju na njihovu deklaraciju i pročitate sastojke koje oni sadrže. Šećeri su često prikriveni imenima koja možda ne prepoznajete i nalaze se u namirnicama za koje ni ne mislite da sadrže šećer. Postoji preko 50 naziva za razne vrste šećera, koje možete da pronađete na deklaracijama. Ovo su najčešći: beli šećer, braon šećer, kukuruzni sirup, voćni koncentrati, visokofruktozni kukuruzni sirup, med, saharoza, invertni šećer, slad ili malt. Prehrambeni proizvodi koji često imaju skrivene šećere uključuju proteinske pločice, jogurt, puter od kikirikija i hleb.

Odlučite se za prirodno slatku hranu koja se lakše probavlja i pruža održivu energiju bez izazivanja naglog skoka šećera u krvi. Odlični primeri uključuju banane, jabuke, narandže i batat. Ove namirnice takođe sadrži vlakna koja usporavaju apsorpciju šećera, te na taj način sprečavaju nagle skokove i padove glukoze u krvi, koje izazivaju prerađeni slatkiši.

4. Pijte više vode

Da li ste gladni čak i nakon obroka? Ako jeste, to znači da vam organizam daje signal da mu je potrebna dodatna hidratacija. Telu su potrebne tečnosti da bi efikasno metabolisao glikogen za dobijanje energije. Žudnja za slatkim i poslasticama koje pružaju trenutnu energiju povećava se ukoliko vaše telo ne može da dobije energiju iz skladištenih izvora. Pokušajte da popijete dodatnu čašu vode pre nego što odlučite da li želite da se prepustite poslastici posle večere.

5. Veštačke zaslađivače zamenite prirodnim

Nisu svi šećeri jednaki. Poboljšajte svoje pekarske proizvode koristeći manje obrađene šećere koji pružaju slatkoću, a istovremeno pružaju antioksidanse i niži nivo fruktoze od tipičnog belog rafinisanog šećera. Niži nivo fruktoze znači da šećer ima niži glikemijski indeks, što omogućava sporiji metabolizam šećera, čime se sprečava nagli skok šećera u krvi. Te alternative uključuju kokosov šećer, agava sirup, javorov sirup i sirovi organski med.

Za Klub Zdravih Navika: Tatjana Popović, Totally Wellness.

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

žudnja za slatkim, klub zdravih navika, kzn, žudnja za slatkim klub zdravih navika, žudnja za slatkim kzn, žudnja za slatkišima, žudnja za šećerom, unos secera, smanjite unos secera, kontrola secera u organizmu, smanjite slatkise, saveti, zdrave navike, Iceberg Salat Centar

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *