Šta su pektini?

Kada neko spomene pektin, prva asocijacija vam je džem, zar ne? O tome šta su pektini, gde se nalaze, za šta se sve mogu koristiti i koje zdravstvene prednosti poseduju, saznajte u ovom blogu.

Šta su pektini?
Pektini su vrsta rastvorljivih vlakana, koja se nalaze u voću i povrću. Prilikom zagrevanja u prisustvu tečnosti, pektin se pretvara u gel, što ga čini odličnim zgušnjivačem za džemove.
Takođe, ova vlakna se pretvaraju u gel u našem digestivnom traktu nakon što ih pojedemo, te zahvaljujući tome, pruža nam brojne zdravstvene koristi.
Većina pektinskih proizvoda napravljena je od jabuka ili kore citrusa, koji su bogati izvori ovih vlakana.

Nutritivni sastav pektina
Pektin nema bogat nutritivni sastav. Naime, ne sadrži mnogo kalorija, niti nutritivnih sastojaka.
Oko 30 g tečnog pektina sadrži:
Kalorije: 3
Proteini: 0 g
Masti: 0 g
Ugljeni hidrati: 1 g
Vlakna: 1 g

Pektin u prahu ima sličan nutritivni profil. Ni tečni ni praškasti oblik ne sadrže značajne količine vitamina ili minerala, a svi njegovi ugljeni hidrati i kalorije potiču iz vlakana. Svakako, neki pektinski preparati sadrže dodate šećere i kalorije.

Kako se upotrebljava pektin
Pektin se prvenstveno koristi u proizvodnji hrane i domaćoj kuhinji kao sredstvo za zgušnjavanje. Dodaje se komercijalno proizvedenim i domaćim džemovima, želeima i konzervisanim proizvodima. Takođe se može dodati aromatizovanom mleku i jogurtu kao stabilizator.
Za kućnu upotrebu, pektin se prodaje u obliku belog ili svetlosmeđeg praha ili bezbojne tečnosti.
Takođe se koristi kao suplement rastvorljivih vlakana, koji se često prodaje u obliku kapsula. Rastvorljiva vlakna mogu pomoći u ublažavanju zatvora, snižavanju nivoa holesterola i triglicerida, stabilizaciji šećera u krvi, te u korigovanju telesne težine.

Zdravstvene prednosti pektina
Uzimanjem suplemenata pektina možete da poboljšate različita zdravstvena stanja.

Poboljšava nivo šećera i masti u krvi
Neke studije na miševima utvrdile su da je pektin smanjio nivo šećera u krvi i poboljšao funkciju hormona povezanih sa šećerom u krvi, što bi moglo pomoći u lečenju dijabetesa tipa 2.
Pektin takođe može poboljšati nivo masti u krvi vezujući se za holesterol u digestivnom traktu, te na taj način sprečavajući njegovu apsorpciju, što bi moglo smanjiti rizik za razvoj srčanih bolesti.
Međutim, za ove tvrdnje potrebno je sprovesti više istraživanja na ljudima.

Smanjuje rizik za razvoj raka debelog creva
Pektini pomažu u smanjenju upale i ćelijskih oštećenja, koja mogu uzrokovati stvaranje ćelija karcinoma debelog creva, čime se smanjuje rizik za razvoj raka debelog creva. Međutim, potrebno je više istraživanja, da bi se potvrdilo da li i kako pektin utiče na prevenciju / lečenje raka kod ljudi.

Promoviše zdravu telesnu težinu
Pektin takođe može pomoći u korigovanju telesne težine. U studijama na ljudima povećan unos vlakana povezan je sa smanjenim rizikom za prekomernu težinu i gojaznost. Veruje se da je to zato što nas vlakna čine brže sitim. Osim toga, većina hrane sa visokim sadržajem vlakana ima manje kalorija od hrane sa malo vlakana, poput rafinisanih žitarica.

Pomaže kod gastrointestinalnih problema
Kao rastvorljivo vlakno sa jedinstvenim svojstvima geliranja, pektin na mnogo načina pomaže varenju.
Rastvorljiva vlakna se pretvaraju u gel u našem digestivnom traktu u prisustvu vode. Kao takvi, omekšavaju stolicu i ubrzavaju vreme prolaska materija kroz digestivni trakt, smanjujući zatvor.
Takođe, rastvorljiva vlakna su prebiotik, izvor hrane za zdrave bakterije koje žive u crevima.

Kako da uključite pektin u ishranu
Jedan od načina za uključite pektin u ishranu jeste da jedete više namirnica koje ga sadrže, kao na primer jabuke. Gotovo sve vrste voća i povrća sadrže malo pektina, pa je jedenje različitih biljnih namirnica odličan način da povećate njegov unos.
Međutim, iako se većina džemova pravi sa pektinom, konzumiranje velike količine džemova nije dobar način za veći unos pektina. Džemovi sadrže male količine ovih vlakana, ali sadrže mnogo šećera i kalorija. Predlog je da birate veganske recepture, koje ne sadrže dodati šećer ili ga sadrže u manjim količima. Svakako, i to jedite u umerenim količinama.
Pored toga, pektin možete kupiti u formi suplementa, obično u kapsulama. Ovi dodaci se često prave od jabuka ili kore citrusa.

Za Klub Zdravih Navika: Tatjana Popović, Totally Wellness.

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

pektini, klub zdravih navika, kzn, pektini klub zdravih navika, pektini kzn, šta su pektini, zdravstvene prednosti pektina, pektini zdravlje, ishrana, zdrava ishrana, uvođenje pektina u ishranu, saveti, Iceberg Salat Centar

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *