Snimanje pluća CT skenerom

CT multislajsni skener je dijagnostička metoda u sferi radiologije u medicini koji je naročito pogodan za snimanje pluća i utvrđivanje upale koju može da izazove virusna infekcija kao što je aktuelni virus Covid-19.
CT skener ima izuzetno široku primenu u medicini, jer za rezultat daje jasnu sliku o stanju snimanog organa odnosno pluća, a najvažnije je da može ukazati na upalno stanje dok je isto na samom početku.

Snimanje pluća rendgenom ili CT skenerom?
Snimanje pluća se obavlja ukoliko lekar pulmolog iskaže mišljenje da je isto potrebno i to u situacijama kada se sumnja na zapaljenje pluća po potvrđenom oboljevanju od virusa SARS-CoV-2, u situacijama prisustva upornog kašlja, teškog disanja, isprekidanog daha i povišene telesne temperature.
Zapaljenje pluća se može utvrditi na nekoliko načina, a to su najčešće rendgen ili CT skener.
Rendgen je aparat koji za svoje funkcionisanje koristi X zrake tako što isti prolaze kroz snimano tkivo pacijenta, a CT skener s druge strane stvara poprečne preseke koji formiraju slike snimljenog organa, konkretno pluća. Ovakvom tehnologijom, rezultat dobijen CT skenerom je znatno čistiji i zato su i najsitnije promene na plućima odmah vidljive, kao što su fleke i mutne mrlje koje izaziva Covid-19.
Radiološka dijagnostika ima veliku ulogu u otkrivanju plućne infekcije izazvane virusom Covid-19, jer je dosadašnje iskustvo pokazalo da značajan broj pacijenata može oboleti od virusa Korona, a da pritom nema nikakvu vidljivu komplikaciju koja može ukazati na upalu pluća. Upravo zbog navedenog će Vas lekar uputiti na neki dijagnostički pregled, jer je uvek bolje i sigurnije obaviti rendgen ili CT snimanje pluća, kako biste i Vi i Vaš lekar bili sigurni u stanje ovog veoma važnog organa u telu svih nas.

Šta je upala pluća?
Upala pluća odnosno pneumonija je stanje zapaljenih alveola i prostora između njih. Ovo je nažalost jedno od najopasnijih stanja respiratornog sistema i veoma je važno što ranije otkrivanje i pravilno lečenje, jer zanemarivanjem može ubrzano i lako doći do pojave bolova i teškog disanja. Upala pluća može zahvatiti jedno ili oba plućna krila, podložni su svi pacijenti bez obzira na starosnu dob, ali neminovno u najrizičniju grupu spadaju osobe starije od 65 godina i osobe sa udruženim hroničnim bolestima.

Simptomi upale pluća
Covid-19 je virus respiratornih organa i primećeno je da je okvirno potrebno od 5 do 6 dana da se virus spusti do pluća obolelog pacijenta.

Simptomi upale pluća najčešće su:
• Suv kašalj udružen bolom u grudima
• Teško disanje i osećaj nedostatka daha prilikom udisaja
• Viša telesna temperatura
• Glavobolja i generalna dezorijentisanost

Šta učiniti ukoliko imate virus Korona?
U tom slučaju je najbolje pristupiti detaljnijim analizama, a osnovno podrazumeva:
• Lekarski pregled
• Vađenje krvi
• Snimanje pluća (na šta će Vas uputiti Vaš lekar radiolog)

Snimanje pluća posle preležanog virusa Covid-19
Kontrolni pregled pluća nakon oporavka i dobijenog negativnog PCR testa je jedan od možda najvažnijih koraka kojem nažalost ne pristupaju svi pacijenti. Vaš lekar će Vas zasigurno posavetovati da, ukoliko osećate bilo kakve promene kao što je brzo umaranje i plitak dah, izvršite još jedan kontrolni pregled CT skenerom kako biste, posle preležanog virusa, još jednom proverili stanje vaših pluća.

Za Klub Zdravih Navika: Dr Vladimir Ćurčić (radiolog), Eurodijagnostika (dijagnostički centar)

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

snimanje pluća, klub zdravih navika, kzn, snimanje pluća klub zdravih navika, snimanje pluća kzn, ct snimanje pluća, ct pregled pluća, pregled pluća ct skenerom, ct skener, ct multislajsni skener, upala pluća, dijagnostika, pregled pluća, saveti, saveti lekara, Iceberg Salat Centar

1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *