Rendgensko snimanje – Primena u pedijatriji

Šta je rendgen i zašto se obavlja rendgensko snimanje u pedijatriji?
Rendgen je neosetna i potpuno neagresivna radiološka metoda koja se već decenijama unazad, tačnije od 1896. godine zahvaljujući Vilhelmu Roentgenu, primenjuje u medicini za vizualizaciju određenog organa unutar tela pacijenta. Prilikom aktivacije aparata pokreću se X zraci zahvaljujući kojima zapravo i nastaje određena slika. Količina X zraka koja prolazi kroz čovekovo telo je zaista minimalna i ne ostavlja nikakve posledice po telo pacijenta.

Rendgen je dijagnostička metoda koja lekaru, u realnom vremenu, pruža informaciju o stanju određenog dela tela. Ova vrsta snimanja veoma dobro prikazuje koštane strukture, naprsnuća i prelome na njima što su zapravo najčešća stanja u dečijem uzrastu.

Takođe, rendgensko snimanje je dobar izbor ukoliko je potrebno proceniti zrelost dečijeg skeletnog sistema. Obično se vrši uzimanjem jednog rendgenskog snimka levog zgloba, šake i prstiju, koji se potom porede sa podacima velikog broja druge dece istog pola i uzrasta. Ovakva studija koštanog doba može pomoći da se proceni koliko brzo ili sporo sazreva skelet deteta, što je lekarima od veliko značaja prilikom dijagnostikovanja stanja koja odlažu ili ubrzavaju fizički rast i razvoj. Ovaj test obično naručuju pedijatri ili pedijatri endokrinolozi.

Kada se vrši rendgensko snimanje u pedijatriji?
Različiti su razlozi zbog kojih lekar može doneti odluku o neophodnosti RTG snimanja. U zavisnosti od prijavljenih simptoma kod deteta lekar može posumnjati na izvesne razvijene abnormalnosti ili prisustvo deformiteta u telu pacijenta. Po obavljenom rendgen pregledu lekar može:
– Utvrditi prisustvo naprsnuća ili preloma određene kosti najčešće posle neke traume (sportske povrede, pad i slično)
– Zaključiti prisustvo izvesne bolesti koja utiče na nivo hormona uključenih u rast i razvoj deteta kao što je nedostatak hormona rasta, hipotireoza, prerani pubertet, poremećaji nadbubrežne žlezde
– Primetiti prisustvo genetskih poremećaja rasta (kao što je Tarnerov sindrom)
– Utvrditi prisustvo ortopedskih problema
– Zapaziti abnormalnosti i strana tela razvijena na nekom od organa

Priprema za snimanje rendgenom
Rendgensko snimanje obavlja radiolog tehničar u posebnoj prostoriji bolnice ili klinike na odeljenju za radiologiju. RTG snimanje u globalu ne zahteva nikakve posebne pripreme. Dete može neometano da funkcioniše pre snimanja, a isto tako i posle. Hrana, piće i prepisana terapija takođe mogu bez izmene da se konzumiraju.
Pre ulaska u samu prostoriju u kojoj se aktivira aparat neophodno je ukloniti sav nakit, ukosnice, novac, sat i ostale metale, a isto tako od deteta će biti zahtevano da ukloni svu garderobu sa dela tela koji je potrebno snimiti.

Kako izgleda rendgensko snimanje?
Procedura je veoma brza, traje svega nekoliko minuta sve zajedno sa pripremom. Prilikom pristupanja snimanju od Vašeg deteta će biti zatraženo da se smesti u prostoriju odakle rendgenski aparat najčešće visi sa plafona. Kako bi se detetu pružila sigurnost i podrška i u potpunosti otklonio strah roditelji imaju pravo da prate pregled u samoj prostoriji odmah pored deteta ili iz druge prostorije odakle tehničar prati snimanje.
Od deteta se jedino očekuje i potrebno je da bude mirno nekoliko minuta dok se ne stvore slike kako bi rezultat istih bio što kvalitetniji i čistiji.
Pored eventualno straha od samog pregleda dete više ništa neće osetiti, jer pregled ne boli, a sam prolazak x zraka kroz telo deteta je potpuno neosetan.

Prednosti RTG snimanja
Kako je već pomenuto, ovo je veoma efikasan i koristan pregled koji lekaru Vašeg deteta pruža pregršt korisinih informacija na osnovu kojih se pravilno i brzo pristupa daljem toku lečenja ukoliko je isto neophodno. Takođe, brzina dobijanja rezultata je od velikog značaja, jer je nakon obavljenog snimanja potrebno samo nekoliko minuta kako bi se razvili snimci koje pedijatar može odmah da pregleda i objasni Vam šta oni znače.

Rizici prilikom RTG snimanja
Generalno, ovo je veoma bezbedna vrsta analize. Važno je znati da radiolozi koriste minimalnu količinu zračenja koja je potrebna za postizanje najboljih rezultata. Jedino se pažnja skreće za trudnice i fetuse u razvoju dok ostali uzrasti mogu bez brige da pristupe ovakvoj vrsti analize.

Za Klub Zdravih Navika: Dr Vladimir Ćurčić (radiolog), Eurodijagnostika (dijagnostički centar)

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

rendgensko snimanje, klub zdravih navika, kzn, rendgensko snimanje klub zdravih navika, rendgensko snimanje kzn, snimanje rendgenom, rtg snimak, rtg u pedijatriji, pedijatrija, snimanje dece rtg, snimanje rendgenom dece, decije snimanje rtg, rtg pedijatrija, saveti lekara, zdravstveni saveti, saveti, zdravlje, Iceberg Salat Centar

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *