5 najčešćih zabluda o vežbanju i ishrani

Pročitajte šta naša fitness instruktorka, Janka Budimir kaže koje su 5 najčešćih zabluda o vežbanju i ishrani:

1. “Koje vežbe da radim za ravan stomak?”
Uvek kažem, “vežbe u kuhinji”, a pritom mislim da je potreban trud i odricanje kad je hrana u pitanju da bismo imale ravan stomak. Trening za celo telo takođe utiče i na stomak, pa takve vežbe nemojte zaobilaziti.

2. “Koje vežbe da radim za povećanje grudi?”
Spremite se za odgovor! Ne postoji ta vežba! Grudi su spoj mlečnih žliezdi i masnog tkiva, tako da vežbama za grudne mišiće možete samo da “istopite” masno tkivo i dobijete kontraefekat.

3. “Samo trčeći na traci ću istopiti salo?”
Samo trčeći na traci ćete istopiti i salo mišiće. Bitno je raditi kombinovan trening, kao što su čučnjevi, iskoraci, sklekovi, potisci…kojima ćete aktivirati mišiće, potom ih nahraniti hranom za mišiće (proteinom), i pomoći im da narastu, pa će oni da pojedu to salo kojeg želite da se rešite. Kardio trening treba samo da bude deo vašeg nedeljnog treninga.

4. “Calories in, calories out, jel tako?”
Što bi značilo jedem sve ali pazim na unos kalorija, pa treniram da potrošim ono što bi bio višak. O ne! Jako je bitan izbor namirnica, kao i odnos makronutrijenata. Jer ako Mara Marić na primer unosi 1800 kcal iz hrane koju jedem ja, Janka Budimir, a Sara Sarić pojede isto kalorija, ali iz pice i slatkiša, njih dve neće isto izgledati jer njihovi hormoni neće isto ragovati na makronutrijente koje unose.

5. „Što više vežbam, to bolje?”
Ja bih rekla “što češće” jer vežbanje traži kontinuitet. Ako rekreativac danas trenira 2 sata i tako opet za 7 dana, rezultata neće biti. Da bi trening bio učinkovit, potreban je kontinuitet, tj. da se efekti svakog treninga  “naslanjaju” na prethodni. To znači da onaj ko je počeo da trenira treba minimalno 3x nedeljno da izdvoji 45min do 1h za trening jer je sve ispod toga gubljenje vremena.

Za klub zdravih navika: Janka Budimir – sertifikovani trener, nutricionista i fizioterapeut

janka budimir-koje vežbe da radim-vežbe za celo telo-ishrana-kako vežbati-zablude u ishrani-zablude o vežbanju-klub zdravih navika-iceberg salat centar

Često nas pitate „koje vežbe da radim za celo telo?“, pogledajte naše video tutorijale koje objavljujemo jednom nedeljno i saznajte kako da pravilno odradite trening za celo telo.

3

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *