Paranazalni sinusi – problemi i lečenje

Paranazalni sinusi su šupljine koje se nalaze u kostima glave i predstavljaju zapravo komore sa otvorima koje su povezane sa nosnom šupljinom u koju se sinusi dreniraju. Sinusi su, kao i sama nosna šupljina, prekriveni sluznicom koja hvata razne čestice prljavštine, bakterije i viruse koji mogu dovesti do zapušavanja pomenutih i veoma osetljivih kanala za izlivanje. Nos i paranazalni sinusi su jedni od osnovnih organa svakog ljudskog tela, nezamenljiv su deo sistema za disanje i imaju osnovnu ulogu u funkciji mirisa, te bilo kakva infekcija koja dovodi do poremećaja rada ovih organa ozbiljno utiče na kvalitet života svih nas.

Koji su najčešći problemi sa sinusima?
Zapaljenje sluzokože nosa, kao i sinusa, su nažalost jedno od najčešćih inflamatornih stanja organizma, obzirom da je nos deo našeg tela koji je direktno izložen brojnim alergenima, bakterijama i raznim virusima koji su prisutni u vazduhu. Jedno od najčešće rasprostranjenih oboljenja ove regije i organa je sinusitis koji zapravo predstavlja zapaljenje pomenute sluznice koja oblaže sinuse.

Šta je sinusitis i kako nastaje?
Sinusitis je oboljenje koje zatvara jedinu komunikaciju koju paranazalni sinusi imaju sa nosnom dupljom. Ovo je proces u toku kog dolazi do zadebljanja unutrašnje sluzokože, stvara se sekret koji se teško eliminiše što sve zajedno prouzrokuje prekid strujanja vazduha. Zbog svega navedenog oboleli pacijent oseća bol, pritisak i javlja se otok zbog sekreta u nosu. Uzročnici sinusitisa su brojni, a mogu se izdvojiti streptokoke, stafilokoke, kandida, a može biti i posledica određene traume nosne regije, zbog pritiska prilikom letenja ili ronjenja i još mnogo toga.

Najčešće indikacije koje mogu ukazivati na prisustvo sinusitisa kod odraslog pacijenta su:
– Glavobolja
– Pritisak u predelu sinusa
– Otežano disanje putem nosne duplje
– Otežano gutanje i povišena telesna temperatura
– Izmenjen miris
– Zapušenost, pritisak i zujanje u ušima
– Suv i nadražajni kašalj kod pojedinih pacijenata
– Umor i opšta iscrpljenost

Dijagnostika i terapija
Paranazalni sinusi se mogu upaliti a zapaljenje se utvrđuje na osnovu anamneze i razgovora lekara sa pacijentom, otorinolaringološkog pregleda i snimka sinusa: RTG snimanje sinusa, snimanje sinusa CT skenerom, MR snimanje sinusa. Adekvatnu terapiju i pravilne korake lečenja određuje lekar na osnovu prethodno urađenih analiza.

Deformiteti nosne duplje
Pored oboljenja koja nastaju usled udisanja raznih alegrena, bakterija ili virusa koji se nalaze u česticama vazduha, otežano disanje često može biti prouzrokovano i zbog iskrivljene nosne pregrade odnosno koštano – hrskavičnog veziva smeštenog u središnjem delu između leve i desne nozdrve. Nastanak pomenutog iskrivljenja koje je poznatije pod nazivom devijacija nije sa sigurnošću razjašnjeno, ali ono što se zna da danas barem 90% populacije ima neku vrstu deformiteta nosne duplje i ukoliko devijacija nije urođena, najveći broj onih koje nastanu u toku života su zapravo posledica neke povrede ove regije ljudskog tela. Značajne devijacije zbog kojih je potrebno potražiti pomoć lekara su one koje remete normalan protok vazduha kroz disajne puteve i stvaraju osećaj bola ili pritiska u predelu sinusa, a sve zbog, i u ovom slučaju, nadražene sluznice oko sinusa. U slučaju utvrđivanja prisustva i stepena devijacije takođe veliku ulogu ima radiološka dijagnostika, tačnije MSCT snimanje nosa i sinusa.

Šta je MSCT snimanje sinusa?
MSCT sinusa je dijagnostička metoda koja sa velikom preciznošću stvara sliku o stanju paranazalnih šupljina i pruža informaciju lekaru o uzrocima koji su doveli do smetnji u disanju kao što su zadebljane membrane, patološki sadržaji, upalni procesi, devijacije i drugo. Snimanje sinusa multislajsnim skenerom je potpuno bezbolno i neinvazivno po ljudski organizam i danas je neminovno najpreciznija dijagnostika za utvrđivanje promena i upala u sinusima.

Za Klub Zdravih Navika: Dr Vladimir Ćurčić (radiolog), Eurodijagnostika (dijagnostički centar)

Ostale korisne savete možete pronaći ovde.

paranazalni sinusi, klub zdravih navika, kzn, paranazalni sinusi klub zdravih navika, paranazalni sinusi kzn, upala sinusa, zapaljenje sinusa, problemi sa sinusima, lečenje sinusa, terapija sinusa, sinusitis, zdravlje, zdravstveni problemi, glavobolje zbog sinusa, glavobolja, saveti, saveti lekara, Iceberg Salat Centar

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *